Eveniment

Klaus Iohannis: Sunt rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru un „acord flexibil“ cu FMI

Klaus Iohannis: Sunt rezerve că România îndeplineşte...

Autor: Iulian Anghel

21.10.2015, 00:05 673
Există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord de tip „Linie de Credit Flexibilă“ („Flexible Credit Line“ - FCL) a arătat ieri Admi­nis­traţia Prezidenţială, după o întâlnire dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia FMI care discută în aceste zile cu guvernul bugetul pe 2016 şi ipoteza unui nou acord pe care Bucureştiul şi-l doreşte, de tipul „Linie de credit flexibilă“ şi nu preventiv.

În relaţia cu FMI, România a avut până acum acorduri de tip stand-by sau stand-by preventiv (în care împrumutul nu este accesat decât în condiţii neprevăzute).

De ce insistă administraţia de la Bucureşti pentru un acord FCL în locul unuia de tip „precautionary“ (nu are nevoie de un acord stand-by de vreme ce nu are nevoie de bani) de care a beneficiat până în septembrie?

În primul rând că o astfel de înţelegere ar situa România în rândul ţărilor care au o economie solidă (FMI foloseşte un astfel de tip de acord pentru ţările dezvoltate, Polonia fiind unul dintre beneficiari). În al doilea rând, pentru că este mai ieftin (dobânzi medii de 2%) şi nu în ultimul rând pentru că nu are condiţionalităţi, sau nu atât de multe, ca un acord stand-by. Pentru ca o ţară să se califice pentru un acord FCL trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, iar guvernul român crede că le îndeplineşte.

Trebuie se împrumute ieftin pe pieţe (România s-a împrumutat anul trecut de pe pieţele externe la dobânzi de 2,7%), să aibă un deficit de cont curent redus (1% din PIB în cazul României, deficit preconizat în 2015), să aibă rezerve valutare solide (BNR stă bine la acest capitol), finanţele publice să fie sustenabile (România este pe excedent bugetar). Mai trebuie să aibă o datorie publică mică (sub 40% din PIB în cazul României), să aibă un buffer consistent (Finanţele au şase miliarde de euro), o inflaţie mică (negativă în cazul României) şi alte câteva condiţii. Prin urmare, România crede că se califică pentru un acord FCL, dar nu şi FMI.

„Există serioase rezerve că Ro­mânia îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line“, a anunţat ieri Administraţială Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, reprezen­tanţii FMI au arătat că acordul pre­ventiv care s-a încheieat în septembrie s-a închis fără o evaluare finală, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la voinţa guvernului de a implementa reformele structurale asumate în acel acord.

Administraţia prezidenţială mai spune că, la Cotroceni, preşedintele a discutat cu reprezentanţii FMI im­por­tanţa deosebită a recuperării întâr­zie­rilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei între­prinderilor de stat, (mai ales în sectoarelor energiei şi transporturilor). Potrivit evaluărilor actuale, mai spune Administraţia Prezidenţială, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei eco­nomice.

“Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidenţiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă”, mai spune Administraţia Prezidenţială.

Guvernul a anunţat că nu va respectat în 2016 deficitul de 1,2% din PIB convenit în trecut cu Comisia Europeană (pentru a se încadra în ţinta de deficit structural de 1% din PIB), ca urmare a reducerii taxelor şi a majorărilor de salarii, dar că nu va depăşi pragul de deficit de 3% din PIB prevăzut de Tratatul de la Maastricht.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO