Eveniment

La 40 de zile de la izbucnirea crizei coronavirusului în România, spitalele au prelucrat doar 40.000 de teste

La 40 de zile de la izbucnirea crizei coronavirusului în...

Autor: Georgiana Mihalache

07.04.2020, 00:05 685

Numărul total de teste prelucrate de spitalele din ţară din 26 februarie, de la anunţarea primului caz de coronavirus în România, până ieri a fost de 40.000, informează autorităţile. Capacitatea de testare a României a crescut în ultima săptămână, însă în continuare variază de la zi la zi. Dacă în primele zile de la primul caz de coronavirus în ţară, spitalele prelucrau de la cateva zeci de teste la câteva sute, în prezent capacitatea de testare a crescut, cu vârful de testare înregistrat sâmbătă, 4 aprilie, când au fost testate 4.400 de probe.

Principala cauză pentru care capacitatea de testare a fost redusă la debutul epidemiei a fost lipsa de organizare, spitalele judeţene neavând aparate de testare, kituri sau medici pregătiţi pentru astfel de teste. Astfel, probele erau trimise din judeţ în judeţ, până la cel mai apropiat centru care putea să primească probele. Între momentul recoltării probelor de la pacienţi şi confirmarea sau infirmarea acestora treceau în unele cazuri câteva zile, timp în care pacienţii stăteau în izolare, primind medicaţie pentru simptome, nu pentru coronavirus.

„Trimitem probele unde ne primeşte mai repede”, spunea Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea pentru ZF. Probele ajungeau de obicei la Constanţa, iar rezultatele veneau „greoi”, după cum spunea şeful spitalului din Tulcea. Până ieri, în zilele de 3 şi 4 aprilie au fost prelucrate cele mai multe teste. În acelaşi timp, în aceleaşi zile au fost confirmate şi cele mai multe noi cazuri de îmbolnăviri, 445 pe 3 aprilie şi 430 de noi cazuri pe 4 aprilie. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a spus într-o conferinţă de presă că numărul în creştere de confirmări de la zi la zi este rezultatul unui număr mai mare de testări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO