Eveniment

La bancile mari nici dobanda de 7% nu ajunge pentru a ieftini creditul in lei la o singura cifra

La bancile mari nici dobanda de 7% nu ajunge pentru a ieftini creditul in lei la o singura cifra
03.02.2010, 23:22 46

La randul lor, analistii financiari oscileaza de la a consideramiscarea BNR drept oportuna pana la a o interpreta ca o dovada deteama, dupa ce piata

si-a creat in ultimele zile asteptari pentru un pas chiar maihotarat de relaxare - fie o taiere de dobanda mai mare de jumatatede punct procentual, fie un mix cu o reducere a rezervelor minimeobligatorii, care ar fi lasat mai multi lei pe piata.

"Decizia BNR este doar unul dintre punctele de reper pe carebancile le iau in considerare cand opereaza modificari. Nu e cevace se transmite automat", spune Petre Bunescu, director generaladjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata. El noteaza cabancile trebuie sa ia in calcul si riscurile mari, reflectate dejain cresterea provizioanelor.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost, vorbeste de asemenea desprepersistenta riscului, care impiedica o ieftinire rapida acreditelor. In plus, el noteaza ca in continuare unele banciintarzie cu reducerea dobanzilor la depozite.

"Dupa prima reducere a ratei de politica monetara din acest annoi am reactionat imediat, reducand dobanda la depozite si la unelecredite noi. Reactia noastra la aceasta a doua mutare se va producein functie de evolutia concurentei", spune Bogza, explicand ca desiBancpost are lichiditati excedentare, nu va mai reduce dobanda ladepozite ca sa nu riste sa isi piarda clientii.

Alpha Bank, un jucator de top, a anuntat chiar de ieri reduceriale dobanzilor la depozitele in lei de pana la trei sferturi depunct procentual, cea mai buna rata platita fiind acum de 9,25% pean, de la 10% pe an pana la inceputul saptamanii.

Pe parcursul lui 2009, cand BNR a redus dobanda-cheie de la10,25% la 8% pe an, bancile si-au triplat marjele de dobanda lacreditele in lei, in conditiile in care ieftinirile de credite aufost mereu mai timide si au aparut cu intarziere. Bancherii auincercat astfel sa isi majoreze veniturile operationale, pentru acompensa cheltuielile mari cu provizioanele.

Ceva mai optimist este Laszlo Diosi, seful OTP Bank, un jucatordin esalonul al doilea, care vede scaderi de dobanzi de pana la unpunct procentual in urmatoarea luna. "Ma astept ca intr-o luna savedem dobanzi mai mici cu un punct procentual atat la depozite, catsi la creditele in lei, pentru ca pasii facuti pana acum de uniijucatori arata ca nu au urmat trendul pietei interbancare", spuneDiosi. El se asteapta ca BNR sa continue cu taierile de dobandapana la 6% la sfarsitul anului, iar in aceste conditii, cel putindobanzile la creditele pentru companii ar putea sa ajunga in doualuni pe palierul de o singura cifra.

Pareri impartite intre analisti

Reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR cu jumatatede punct procentual reflecta mentinerea unei politici prudente siva determina continuarea trendului de diminuare a dobanzilor pepiata interbancara si, ulterior, a costului depozitelor sicreditelor, impactul asupra cursului de schimb urmand sa fielimitat, in opinia analistilor.

Decizia bancii centrale a fost anticipata de majoritatea analistilor, diminuarea dobanzii fiind motivata de imbunatatireaperceptiei de risc a investitorilor fata de Romania si de scadereainflatiei. Spre deosebire de comunicatul din ianuarie, CA al BNR numai face referire directa la preocupari privind sprijinirearelansarii economiei, dar reaminteste ca reformele structurale siechilibrarea politicii fiscale sunt esentiale pentru o relansaredurabila.

"Decizia pe dobanda este in linie cu ceea ce am asteptat: esteatat precauta, cat si potrivita. O reducere mai agresiva ar filasat loc la interpretari nu neaparat corecte", apreciaza FlorianLibocor, economistul-sef al BRD-Soc Gen.

La randul ei Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank,considera adecvata o atitudine prudenta din partea BNR, deoareceriscurile de deteriorare a sentimentului investitorilorpersista.

Caracterul politicii monetare ramane unul restrictiv si nu vapermite reluarea rapida a creditarii in lei, in timp ce creditelein valuta vor castiga tot mai mult teren, evolutie care dauneazaeconomiei si bancii centrale, in opinia economistului-sef al INGBank, Nicolaie Chidesciuc. "Situatia economiei cerea, iar cadrulmacroeconomic permitea o reducere mai mare de 0,5 pp."

Pe de alta parte, Rozalia Pal, economistul-sef al UniCreditTiriac Bank, sustine ca nu se poate spune ca banca centralaafiseaza o prudenta exagerata, taierea ratei dobanzii la 7% fiindmai degraba o miscare ferma in directia stimularii creditarii.

"Cred ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultimaperioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei, fiindde asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isiaccelereze trendul descendent pe care s-au inscris", spune IonutDumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

El remarca schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarealichiditatii din piata monetara, BNR decizand acum sa urmareasca ogestionare "adecvata" fata de una "ferma" decisa la sedintaanterioara.

"Acest lucru ar putea insemna ca banca centrala va urmari ogestionare a lichiditatii in functie de conditiile efective dinpiata monetara si valutara", apreciaza Dumitru.

Eugen Sinca, analist al BCR, sustine ca probabilitateacontinuarii ciclului de relaxare a politicii monetare esteridicata, iar dobanda de politica monetara s-ar putea situa la 6%la finele acestui an.

In acelasi timp sunt posibile reduceri ale rezervelor minimeobligatorii pentru cresterea lichiditatii din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels