Eveniment

La ce se aşteaptă analiştii economici de la măsurile guvernului de relansare. Spaţiul fiscal este mult prea mic pentru reduceri de taxe cu impact major

La ce se aşteaptă analiştii economici de la măsurile...

Autor: Răzvan Botea

23.04.2020, 07:30 350

Analiştii CFA (Asociaţia analiştilor financiari) sunt de părere că măsurile pe care guvernul le poate adopta în pachetul pentru relansarea economiei sunt mai mult către zona de garanţii de stat pentru credite de investiţii. Aceste măsuri sunt de preferat în contextul în care nu afectează pe moment deficitul bugetar.

„În general în economie cel mai vulnerabil sector este cel al IMM-urilor. Aici mă aştept să văd mai multe măsuri. Avem deja un prim pas, acest IMM Invest, prin care se asigură garanţii de stat. Sunt importante garanţiile de stat pentru că nu afectează imediat deficitul bugetar, mai ales că acum nu avem spaţiu fiscal. Probabil ar trebui extins şi la întreprinderi mari acest program de garanţii“, a  declarat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, în cadrul unei videoconferinţe organizate de asociaţie.

Spaţiul fiscal de care dispune guvernul era deja foarte redus, chiar şi fără cheltuielile urgente şi scăderea veniturilor bugetare cauzate de criza coronavirusului. În acest context, analiştii financiari spun că nu vor exista reduceri semnificative de taxe.

„Reforma fiscală poate fi unul dintre lucrurile care ne aşteaptă. Vorbind de măsuri de relansare, spaţiu de diminuare a taxelor nu avem. Unde se poate face ceva este la impozitarea muncii şi pentru oamenii care se întorc din şomaj tehnic“, a spus în cadrul evenimentului Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA România şi partener Deloitte.

O parte dintre ei nu vor avea unde să se întoarcă, cred că se are în vedere să se vină cu un pachet de stimulente pentru angajaţi pentru a nu genera un impact fiscal foarte mare. Probabil că s-ar putea avea în vedere o mutare a paradigmei dinspre impozitarea muncii înspre impozitarea capitalului”, a spus în cadrul evenimentului Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA România şi partener Deloitte.

Ea este de părere că în zona de taxe pe proprietate s-ar putea să se vină cu măsuri de creştere a acestora, în condiţiile în care sunt la un nivel mic şi suportă o creştere.

„O altă zona în care ar mai putea apărea creşteri de taxe este în zona de impozit pe proprietate, unde este un nivel scăzut şi ar suportă creşteri. În rest spaţiul de manevră este mic. De la taxe mici nu mai poţi reduce, iar acolo unde sunt foarte mari trebui găsite resursele de acoperire a golului lăsat de reducere”, a mai spus Alexandra Smedoiu.

Circa un milion de angajaţi sunt în acest moment în şomaj tehnic. Mediul de afaceri a cerut suplimentar acestei mpsuri flexibilizarea programului de muncă, astfel încât să se combine şomajul tehnic cu un program mai scurt de muncă.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu proiectul acestui şomaj tehnic. A fost bine primit de mediul de afaceri, pentru că a diminuat efortul de a face plata salariilor, dar este necesară mai multă flexibilitate în muncă.”

Analiştii financiari sunt de părere că guvernul trebuie să mizeze pe investiţii, atât pe partea de investiţii publice, cât şi pe partea de stimulare a investiţiilor private. Cu toate acestea, cel mai mare program guvernamental pentru IMM-uri -  IMM Invest, care pune la bătaie 15 mld. de lei pentru credite garantate de stat şi dobânzi subvenţionate – este încă aşteptat de antreprenori. Programul ar fi trebuit să fie lansat vineri, 17 aprilie, însă, până la închiderea ediţiei, la 5 zile după, site-ul programului este în continuare nefuncţional.

„M-aş mai aştepta la investiţii. Sper să vedem mai multe investiţii publice şi de asemenea alocare de fonduri suplimentare în zona de granturi. Lăsând la o parte programul IMM Invest, pentru zona de companii mari aproape că nu există nicio variantă în acest moment. M-aş mai aştepta să văd mai multe proiecte de digitalizare şi pentru reducerea evaziunii fiscale”, a mai spus Alexandra Smedoiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO