Eveniment

La Mamaia e ca pe Marte. De ce litoralul românesc este plin de alge şi de ce ţărmul bulgăresc este curat

La Mamaia e ca pe Marte. De ce litoralul românesc este plin de alge şi de ce ţărmul bulgăresc este curat

Autor: Andrei Luca POPESCU

21.07.2011, 22:07 4991

La Mamaia, până şi castelele de nisip, construite cu migală depiticii refugiaţi de scârbă pe uscat, sunt ornate cu verde-algă."Eu nu mai stau aici că mă înţeapă la inimă mirosul ăsta. Tu chiarnu simţi, dragă?", îl ia la sentiment, proaspăt rujată şi pejumătate furioasă, doamna Popa pe soţul ei, Dănuţ Popa, şi dă să seridice de pe prosop, informează Gandul.

Sânii dezgoliţi ai soţiei şi abdomenul ei bombat, peste toatecare au trecut anii, nu-l mai pot impresiona însă demult pe domnulPopa. Priveşte trist, în gol, tolănit pe un şezlong pentru care aplătit 15 lei, la nămolul verde de alge care se întinde cât vezi cuochii la malul plajei de la Mamaia şi care pute ascuţit, de îţiridică ficaţii în gât.

"E prima zi. Am plătit deja pe zece zile, 230 de lei camera penoapte. Unde să mă mai duc în altă parte? Lasă, poate la anul o săfie mai bine", se încurajează Dănuţ Popa. Au venit amândoi tocmaidin Bacău la Mamaia, în concediu.

La câţiva metri de ei, patru băieţi de la Terasa Maria se chinuiescîn zadar să lupte împotriva algelor: târăsc o bucată de plasă cuochiuri, metalică, sperând să scoată la lumină măcar o bucăţică deapă curată din ciorba putregăită de alge.

În spate, la Terasa Maria, e la fel de pustiu ca pe şezlongurilede pe sectorul de plajă care îi aparţine. "Ai grijă cu patronul, epachet de nervi. Acum încă e bine cu algele, stai să vezi cum erala începutul săptămânii, că erau până în larg, acum stau doar lamal. Puţea aşa tare că am vomitat aici, la bar", ne pune în gardăbăiatul de la bar cu privire la terenul de luptă.

Plasa din Bulgaria bate năvodul-minune românesc. Mulţi turiştiprivesc dezgustaţi la algele care le strică distracţia la malulmării şi se gândesc de ce în Bulgaria a fost posibilă minunea caautorităţile să monteze nişte plase în apă, care ţin la distanţăalgele de mal.

"E vorba de configuraţia ţărmului la bulgari. La noi este unţărm deschis, la ei este stâncos. Plasele acelea nu stau singure înpicioare. Ar trebui construite nişte diguri, dar cât ar costa asta?Apoi pentru curăţarea acelor plase, care se umplu imediat cu alge,ar fi nevoie de o ambarcaţiune care să circule permanent şi să lecureţe, alte costuri. Dacă punem plase şi diguri, tot spaţiul ăstadevine închis, neaerisit, pentru că nu mai circulă cum trebuiecurenţii marini, şi atunci dăm în altceva, este afectată sănătateapopulaţiei", a explicat pentru gândul Cătălin Anton, purtătorul decuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO