Eveniment

La Ministerul Economiei timpul a stat în loc: site-ul are informaţii din ianuarie 2011

Autor: Roxana Petrescu

29.08.2012, 00:08 420

Toate acestea vin în contextul în care Ministerul Economiei trebuie să fie entitatea de unde por­nesc direcţiile strategice de dezvoltare pe termen lung pen­tru sectoare aşa cum este energia, care se ocupă de pri­vatizări sau de aducerea unor manageri privaţi competenţi la companiile din subordine. Problema de la nivelul site-ului Ministerului Economiei este însă doar vârful iceberg-ului pentru că lipsa obiceiului de a face rapoarte periodice, de a lucra cu informaţii actualizate în permanenţă este prezentă aproape la nivelul tuturor instituţiilor de stat.

Imaginea pe care o oferă site-ul Ministerului Economiei este cea a unei instituţii blocate în timp, care lucrează cu date vechi, care nu are o evidenţă la zi a structurilor din portofoliu. Toate acestea vin în contextul în care Ministerul Economiei trebuie să fie entitatea de unde pornesc direcţiile strategice de dezvoltare pe termen lung pentru sectoare, aşa cum este energia, care se ocupă de privatizări sau de aducerea unor manageri privaţi competenţi la companiile din subordine.

Problema de la nivelul site-ului Ministerului Economiei este însă doar vârful iceberg-ului, pentru că lipsa obiceiului de a face rapoarte periodice, de a lucra cu informaţii actualizate în permanenţă este prezentă aproape la nivelul tuturor instituţiilor de stat. De exemplu, dacă Ministerul Economiei nici măcar nu are o listă corectă cu cei mai importanţi şefi din companiile pe care le controlează, la nivel naţional nu se cunosc informaţii precum numărul de bugetari, numărul de salariaţi sau numărul de asistaţi social.

Potrivit site-ului Ministerului Economiei, la conducerea Romgaz, cel mai profitabil activ al statului român, se află în continuare Adrian Piteiu, chiar dacă Piteiu nu mai este şeful companiei de la începutul acestui an.

Mai mult, de la plecarea lui Piteiu, Romgaz a a schimbat trei directori generali. Ciudat este că pagina unde este prezentat managementul compani­ilor din subordinea Ministerului Economiei figurează ca fiind actualizată ultima dată chiar pe 24 iulie 2012. La Transgaz, o altă companie strategică şi pe deasupra şi listată la Bursă, Ministerul spune că director general este Emil Cozma, deşi recent la conducerea companiei a fost reactivat Ioan Rusu. La Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român care din cauza managementului dezastruos a ajuns să se zbată în insolvenţă, site-ul Ministerului Economiei spune că director general este Constantin Trihenea. Problema este că Trihenea a plecat de la şefia Hidroelectrica la finalul anului trecut, după ce fusese numit în această funcţie în ianurie 2011. Între timp pe la conducerea Hidroelectrica au urmat Dragoş Zachia, în prezent şefia celui mai mare producător de energie din România fiind asigurată de Gheor­ghe Ştefan. Acelaşi lucru este valabil pentru Transelectrica sau pentru cele mai mari termocentrale din România care pe site-ul Ministerului Economiei, instituţia care le controlează, figurează tot cu vechea gardă de directori.

(Click pe imagine pentru a mări)

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au comentat până la închiderea ediţiei motivele prin care se explică situaţia în care se regăseşte pagina de prezentare a instituţiei.

La proiectele de investiţii ale Ministerului Economiei nu a mai fost făcută o actualizare de acum un an, singurul document de prezentare fiind elaborat în perioada în care la conducerea instituţiei se afla Adriean Videanu, adică în vara anului 2009. În document se precizează că informaţiile detaliate despre proiecte pot fi găsite chiar pe site-ul instituţiei şi că acestea sunt în permanenţă actualizate. În realitate, ultima actualizare a descrierii acestor proiecte a avut loc pe 22 august 2011. Strategia Energetică, un document care ar trebui să ghideze paşii României într-un domeniu foarte important, este aceeaşi elaborată în 2007 de către Varujan Vosganian, deşi de atunci a izbucnit criza mondială, aşa că multe lucruri s-au schimbat, inclusiv în peisajul energetic local. Proiectul Strategiei 2011-2035 nici măcar nu se regăseşte pe prima pagină a Ministerului Economiei.

În comparaţie, site-ul Ministerului Economiei şi Tehnologiei din Germania, dincolo de faptul că are versiuni în franceză şi engleză, îşi întâmpină cititorii cu o analiză a situaţiei economice din iulie 2012. Sectorul energetic este tratat separat, iar strategia pentru acest domeniu datează din aprilie 2012. Ministerul Economiei şi Finanţelor din Franţa are, de exemplu, pagină pe Facebook şi cont pe Twitter.

Ritmul de actualizare al paginii de pre­zen­tare a Ministerului Economiei, unul dintre cele mai importante ministere ale României, este însă un indiciu clar al nepăsării celor care conduc instituţia în legătură cu informarea corectă a publicului sau cu prezentarea celor mai recente informaţii din ceea ce ar trebui să reprezinte domenii de interes pentru o astfel de entitate.

(Click pe imagine pentru a mări)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO