Eveniment

La o persoană ocupată, 1,3 persoane sunt inactive sau în şomaj

La o persoană ocupată, 1,3 persoane sunt inactive sau...

Autor: Iulian Anghel

01.05.2015, 00:04 426
Raportul de dependenţă economică exprimat prin numărul persoanelor neocupate (inactive sau în şomaj) ce revin la 1.000 persoane ocupate a fost, în trimestul IV din 2014, de 1.327‰, ceea ce înseamnă că, la fiecare persoană ocupată din România 1,327 de persoane erau inactive sau în şomaj.

Această rată de dependenţă se menţine ridicată, cu doar mici variaţii în ultimii ani, ceea ce arată că, în pofida însuşirii de către administraţie a unor agende care să impulsioneze piaţa muncii, prea multe lucruri nu se schimbă.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat ieri o serie de date sintetice rezultate din Ancheta asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) în trimestrul IV 2014. Este o sintează a ceea ce se întâmplă pe piaţa muncii, iar datele nu sunt roz.

Astfel, deşi 70% din populaţia României are vârstă de muncă, doar 60,8% este ocupată. În sectorul privat era angajată 83,6% din populaţia ocupată, în timp ce în sectorul public era angajată 15,3% din populatia ocupată, iar în sectorul mixt lucrau 1,1% din persoanele ocupate.

Pe de altă parte, INS a mai dat ieri publicităţii dinamica pieţei forţei de muncă în luna martie 2015 (şomajul BIM) din care reiese scăderea numărului de şomeri (15-74 ani) cu 0,6% lună/lună şi cu 7,8% an/an), până la 594.000 de persoane  – nivelul înregistrat din 2009 încoace. Faţă de februarie rata şomajului a crescut nesemnificativ, cu 0,1%. Potrivit analiştilor Băncii Transilvania, tendinţa de redresare a pieţei muncii poate fi explicată prin ameliorarea climatului macroeconomic intern. Potrivit acestora, faptul că componenta structurală a ratei şomajului a continuat tendinţa descendentă, însă “foarte gradual”, este expresie a faptului că investiţiile productive se relansează cu un ritm lent.