Eveniment

La o zi de la incendiul din Confort City oamenii îşi strâng lucrurile,dar nu ştiu unde vor sta

La o zi de la incendiul din Confort City oamenii îşi strâng lucrurile,dar nu ştiu unde vor sta

Autor: Laura Mitran

03.10.2012, 16:54 2689

Zeci de locatari din complexul rezidenţial Confort City aşteptau miercuri în faţa blocului în timp ce pompierii încă făceau controale.

Locatarilor li s-a permis apoi să meargă la apartamente pentru a le fi evaluate pagubele de către pompieri în prezenta ofiţerilor criminalişti, verificările fiind în derulare. În bloc nu există curent electric, oamenii au urcat cu lanternele din dotare până la casele lor, pe scările pline de apă şi fum.

Reprezentanţii unei firme de asigurări au venit la faţa locului, dar aceştia nu pot pătrunde în imobil până nu se finalizează verificările autorităţilor.

Locatarii spun că au putut intra cu pompierii şi marţi seară în case, unii recuperându-şi acte şi o parte din haine.

Apartamentele care nu au fost cuprinse de flăcări au fost avariate în urma intervenţiei pompierilor, pereţii fiind uzi şi înnegriţi de fum, spun locatarii.

Ei au fost cazaţi la Rin Grand Hotel noaptea trecută, primind cina şi micul dejun în această dimineaţă, dar nu li s-a comunicat cât vor putea ocupa camerele de hotel.

O locatară de 35 de ani a spus că dezvoltatorul imobiliar care i-a cazat la hotel le-a transmis că va fi dat un comunicat oficial la recepţie la 9.00 dimineaţa, ceea ce nu s-a întâmplat, aşa că majoritatea oamenilor au venit înapoi în complexul rezidenţial.

"N-o să putem sta la hotel toată iarna. Aşteptăm să vedem. Sincer, aici nu se poate locui", spune o femeie al cărei apartament nu a luat foc, dar este infiltrat de apă.

"Nu ştiu cât va rezista mobilierul, uşile, iar instalaţia este toată arsă", a mai spus ea, precizând că reprezentanţii companiei de asigurări au dat un termen de 30 de zile în care ar urma să fie făcute constatări şi oamenii să fie despăgubiţi.

Pe de altă parte, sunt asigurate numai apartamentele, nu şi bunurile din ele, au atras atenţia mai mulţi locatari.

"Abia au început ratele (la casă n.r.), iar banca ne-a spus că ratele vor curge în continuare şi să discutăm cu compania de asigurări", a mai spus femeia.

Oamenii mai spun că s-au putut învoi de la muncă pentru aceste zile, dar nu ştiu dacă vor fi plătiţi pentru ele şi cum.

Doi locatari, soţ şi soţie, care aveau locuinţa la etajul 11, ars în totalitate, spun că stau doar cu hainele de pe ei de marţi şi aşteaptă să li se comunice ceva. "Am venit de la serviciu şi am văzut flacăra. Au ars toate documentele casei, banii, tot ce era înăuntru. Nici nu mai ştiu tot ce am zis ieri când am văzut ce era sus", spune femeia de 45 de ani.

"A început şi fata facultatea şi uitaţi cum a început", spune soţul femeii, precizând că fiica lor de 19 ani este în continuare la hotel.

"Aşteptăm să vină cineva din partea Domus Stil să ne spună şi nouă ceva. Trebuia să fiu la serviciu şi aseară, şi în seara asta, dar nu mai pot", a spus o altă femeie.

Cei mai mulţi locatari susţin că au apartamentele luate prin credit şi au de plătit în continuare rate pentru circa 30 de ani.

O pensionară care are apartamentul achitat a spus că a stat la rude noaptea trecută, dar va merge cu familia la hotel, pentru că a înţeles "că dureaza". "Cei de la asigurări au spus că vin după cinci zile", a adăugat femeia.

Alţii nu mai au de aşteptat nici compania de asigurări. Doi locatari, soţ şi soţie, de 45 de ani, care locuiau la mansardă, spun că le-a expirat asigurarea din iunie şi nu au mai avut bani să o reînnoiască.

"Am dat la stat o viaţă întreagă şi uite statul ce ne face", au spus aceştia, povestind că au văzut incendiul de când era doar o flacără la un balcon şi că nu s-a intevenit până nu a cuprins toată mansarda blocului.

"Puteau să stingă imediat, dar să aştepte ei să se ducă până la capăt, să aştepte ei să vină apa... Au venit după 20 de minute cu o maşină goală şi vorbeau la telefon. Asta au făcut 45 de minute, cât s-a extins focul. A dat toată lunmea telefon la 112, dar 112 nu este pentru noi", a mai sus femeia.

O tânără care spune că locuieşte la parterul blocului a povestit că a putut intra marţi seară, după ora 19.00, în apartament şi a văzut că la baie ardea focul. Femeia a mai spus că pompierii au constatat că la baie era foc şi au intervenit să stingă flăcările.

Cei care aveau un magazin la parterul blocului stau cu marfa afară sub o copertină, iar oamenii şi-au cumpărat de acolo, dar şi de la magazinele din zonă diverse alimente pentru prânz şi au mâncat cum au putut, pe băncile din faţa blocului.

La faţa locului a venit şi un preot, care spune că este duhovnicul oamenilor din complex. Acesta le-a spus că Parohia şi Primăria Popeşti-Leordeni încearcă să deschidă un fond de donaţii pentru a ajuta familiile rămase fără case.

Pe parcursul zilei, oamenii şi-au adunat cum au putut lucrurile din case şi au ieşit din bloc cărând plase de rafie cu diverse obiecte. Unii sunt cu copii mici cu ei, alţii i-au trimis la grădiniţa din complexul rezidenţial. Cei mai mulţi nu ştiu unde vor locui şi cum se vor descurca în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO