Eveniment

La un pas de colaps: Oraşele mici din România riscă să nu mai funcţioneze din cauza încasărilor reduse. Reprezentanţii cer ajutor de la Ministrul Finanţelor

La un pas de colaps: Oraşele mici din România riscă să nu mai funcţioneze din cauza încasărilor reduse. Reprezentanţii cer ajutor de la Ministrul Finanţelor

Autor: Vasile Magradean

04.06.2020, 10:54 2423

Oraşele mici ar putea să nu mai poată funcţiona din cauza taxelor şi impozitelor locale puţine pe care le-au încasat, susţine Asociaţia Oraşelor din România. AOR cere ministrului de Finanţe o rectificare bugetară de urgenţă.

Peste 50 de primari şi specialişti din primăriile de oraşe au participat la o videoconferinţă pe tema problemelor cu care se confruntă localităţile lor.

În urma discuţiilor, Asociaţia Oraşelor din România se declară îngrijorată de situaţia financiară a administraţiei publice locale, ca urmare a efectelor epidemiei de COVID-19 şi a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finanţe.

„Din analiza situaţiei gradului de colectare a impozitelor şi taxelor locale reiese o situaţie disperată pentru administraţia locală de la nivelul oraşelor mici, care, în curând, nu vor mai dispune de fonduri”, au arătat reprezentanţii AOR.

Cu o scădere de peste 25% a sumelor încasate din impozitele şi taxele locale faţă de anul trecut şi a încasărilor din impozitul pe venit raportate la sumele planificate la începutul anului, unele oraşe au ajuns să nu-şi mai plătească asigurările sociale şi pe cele de sănătate sau impozitele aferente salariilor.

De asemenea, alte oraşe au renunţat la minimele construcţii privind infrastructura edilitar-urbană, existând pericolul să nu-şi mai poată susţine utilităţile pentru comunitate, precum iluminatul public.

„Oraşele mici ar putea fi primele care vor pune lacătul pe activităţile din administraţia publică locală. În lipsa unor măsuri clare venite din partea Ministerului Finanţelor, multe dintre oraşele mici nu vor mai avea bani pentru o bună funcţionare a şcolilor, spitalelor şi a altor servicii care deservesc, pe lângă locuitorii proprii, şi locuitorii comunelor învecinate”, a precizat AOR.

Astfel, asociaţia îi solicită ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, să facă, cât mai rapid, o rectificare de buget prin care să se repartizeze către oraşe sume defalcate din TVA şi/sau din alte surse, dar şi asigurarea unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 6.000 mii lei/oraş/an şi 12.000 mii lei/municipiu/an.

AOR mai solicită şi alocarea pentru oraşe a unor sume suplimentare, între 200 şi 300 lei/locuitor/an, pentru funcţionarea unor licee, spitale, creşe, centre permanente pentru persoane în vârstă.

„AOR solicită decontarea imediată a tuturor cheltuielilor generate de pandemia de COVID-19, creşterea la 90% a cotei de finanţare a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, dar şi creşterea până la 35% a gradului de îndatorare a localităţilor”, mai arată reprezentaţii asociaţiei oraşelor.

AFACERI DE LA ZERO