Eveniment

Lăzăroiu: BNR a devenit un jucător şi în arena politică

Lăzăroiu: BNR a devenit un jucător şi în arena politică

Sebastian Lăzăroiu, consilierul politic al preşedintelui Băsescu

Autor: Ioana Câmpean - Mediafax

16.03.2011, 23:54 52

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăză­roiu afirmă că BNR adevenit un jucător şi în are­na politică şi nu s-a limitat doar să"ţină spa­tele politicienilor", astfel că este posibil cateh­no­craţii Băncii Naţionale "să mai şi înca­se­ze", pen­tru căîn politică "pumnii se dau la gră­madă".

Lăzăroiu precizează, într-o postare pe un blog, că i se pareinteresant că, în actuala criză economică, linia de demarcaţieîntre politicieni şi tehnocraţi a devenit din ce în ce mai fină. Elaminteşte că Banca Naţională a fost mult timp o instituţie careşi-a păstrat neutralitatea şi, de multe ori, din umbră, BNR "aţinut spatele politicienilor". "A mai jonglat din curs, s-a maijucat cu instrumentele monetare pentru a menţine un anumitechilibru. În fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune apoliticienilor şi mai ales lipsa de voinţa politică pentrureformele structurale", adaugă el.

Lăzăroiu crede că în ultima vreme BNR a înce­put să joace maiactiv pe scena politică, adică mesa­jele sale au devenit maiorientate evaluativ spre acţiunea oamenilor politici, cei care, dealtfel, au pârghiile executive reale, dintre care bugetul este dedeparte cea mai impor­tantă. "Teama de reversibil cred că îi facesă calce linia dintre politică şi tehno­craţie", adaugă Lăzăroiu.El apreciază că toate efor­turile actualei coaliţii de a refaceechili­brele macro

s-ar putea spulbera într-o clipită în anul electoral 2012."Staţi, că n-aţi văzut nimic încă! Mai e până în 2012. O să vedeţiiniţiative populiste în Parla­ment înainte de locale şi generale şio să vă luaţi cu mâinile de cap. E suficient să vină un grup dedoi-trei parla­men­tari cu o iniţiativă, după care teama desanc­ţiuni electorale să îi facă pe toţi ceilalţi să voteze orbeşteîn fa­voarea ei", adaugă el. El aminteşte că a mai văzut "filmulacesta" când a fost vorba despre creşterea punctului de pen­sie şimărirea salariilor profesorilor cu 50% - "a fost de ajuns oscânteie şi toate grupurile politice din Parlament s-au aliniatdupă flacără".

"Din acest motiv BNR nu mai e neutră şi cred că nici nu maipoate fi neutră. A devenit un jucător nu doar în arena cursului deschimb, ci şi în arena politică. Când au avut nevoie de tehnocraţipentru a schimba imaginea guver­nării întotdeauna politicienii auapelat la rezer­vorul BNR. Nici nu cred că au greşit. Cel puţin caimagine au reuşit să dea un plus de credibi­litate executivului.Posibil ca, odată intraţi în arenă, tehnocraţii de la BNR să mai şiîncaseze. Pentru că acolo, în arenă, se joacă mai puţin tenis şimai mult kick-boxing. Să vedem dacă vor fi şi buni încasatori.Pentru că în arenă pumnii se dau la grămadă. Odată ce ai coborâtacolo nu mai eşti considerat spectator. În plus, dacă BNR devine unfel de partid al înţelep­ţilor, nici nu o să mai ştim dacă Isărescusau Croitoru ar putea fi numiţi «premieri tehno­craţi» sau«premieri politici» (aşa cum îşi doresc unii din PDL)", mai scrieLăzăroiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO