Eveniment

Lăzăroiu i-a fost confident lui Băsescu „ore în şir după miezul nopţii“. Ce va aplica din ce a vorbit cu preşedintele?

Lăzăroiu i-a fost confident lui Băsescu „ore în şir după miezul nopţii“. Ce va aplica din ce a vorbit cu preşedintele?

Sebastian Lăzăroiu este doctor în sociologie şi a participat în 2009 la elaborarea Raportului Comisiei prezidenţiale privind analiza riscului social şi demografic

Autor: Adelina Mihai

05.06.2011, 23:54 1942

Preşedintele Traian Băsescu i-a reamintit lui SebastianLăzăroiu, fostul consilier prezidenţial care a preluat la finelesăptămânii trecute mandatul de ministru al muncii, discuţiilefrecvente pe care le-au avut pe teme legate de justiţie sau deeficientizarea utilizării fondurilor europene.

"Sper că cele ce le-am discutat de multe ori până după miezulnopţii şi ore în şir, cu dumneavoastră şi cu consilierii, vor fipro­movate şi în Guvern", a spus Traian Băsescu la ceremonia dedepunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru almuncii de la palatul Cotroceni. Cât de mult va aplica Lăzăroiu laMinisterul Muncii din ce s-a sfătuit cu preşedintele?

Prioritară pe agenda noului ministru al muncii ar trebui să fielegea asistenţei sociale, care se va vota săptămâna viitoare înParlament şi care are nevoie de susţinerea sa pentru adoptare.Printre principalele mo­dificări aduse de această lege se aflăreducerea numărului de prestaţii sociale de la 55 la 9, ceea ce vadetermina modificarea altor 15 acte normative.

Statul cheltuie anual peste două miliarde de euro pentrudiferite forme de ajutoare sociale, acordate unui număr de peste 10milioane de români.

Doctor în sociologie, Lăzăroiu este cel de-al 15-lea ministru almuncii din ultimii 20 de ani. Însă mandatul lui poate dura până celtârziu noiembrie 2012, când vor fi noile alegeri parlamentare. El aavut în 2009 un salariu de 5.300 de lei pe lună din funcţia deconsilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi avea datoriiscadente în decembrie 2010 de 3.000 de euro la Cristian Hriţuc,preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL, la care avea o datoriede 20.000 de euro şi în 2009, potrivit declaraţiilor lui de avere.De asemenea, el deţine un apartament de două camere în sectorul 3,aflat în curs de vânzare şi în 2008, şi în 2009 şi în 2010.

"Minsiterul muncii a fost întodeauna unul dintre cele maidificile, care administrează multe sisteme sociale, de la sistemulde pensii, unde sunt câteva milioane de oameni, până la sistemelede asistenţă socială, care includ copii sau persoane cu handicapsau şomeri. Toate acestea arată că ministerul Muncii are cel maimare contact public cu România, cu toate categoriile sociale", estede părere Mihai Şeitan, fostul ministru al muncii din partea PD-L,care a ocupat această funcţie în perioada decembrie 2009-septembrie 2010.

Lăzăroiu este cunoscut prin faptul că a cerut, în repetaterânduri, în mod public demiterea premierului Emil Boc. Boc fostminsitru interimar al muncii timp de aproape o lună, după ce fostulministru, Ioan Nelu Botiş, şi-a dat demisia după un scandal care adezvăluit implicarea soţiei sale într-un proiect care primea banieuropeni de la o autoritate aflată în subordinea ministeruluimuncii. Deşi nici Lăzăroiu nu are experienţa profesională şicalificările specifice pentru a ocupa funcţia de ministru almuncii, el a participat, în 2009, la elaborarea Raportului ComisieiPrezidenţiale privind analiza riscului social şi demografic,alături de Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie dincadrul Universităţii din Bucureşti. Preda ar fi refuzat însă să fienoul ministru al muncii.

O altă misiune pe care o are Lăzăroiu este aplicarea noului Codal muncii şi a legii zilierilor, care ar trebui să conducă la ocreştere a numărului de salariaţi. De altfel, cât a fost ministruinterimar al muncii, premierul Boc a avut mai multe intervenţiiprin care a anunţat numărul de contracte de muncă nou-încheiate(fără însă a preciza şi câte contracte de muncă au încetat) şiscăderea ratei şomajului (înainte ca Agenţia pentru Ocuparea Forţeide Muncă să o comunice oficial). Un alt rol care a creat multecontroverse în cazul fostului ministrul al muncii, Ioan Botiş, estelegat de gestiunea celor 4,25 miliarde de euro pentru dezvoltarearesurselor umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO