Eveniment

Lecţia primilor doi ani de insolvenţe: reorganizările trebuie făcute rapid

Lecţia primilor doi ani de insolvenţe: reorganizările trebuie făcute rapid

Autor: Cristi Moga

06.04.2011, 23:57 45

Primele luni ale acestui an au dus la o scădere cu 20% anumărului de noi insolvenţe, cu toate că băncile şi antreprenoriiau în continuare întâlniri zilnice prin care încearcă să ajungă laun numitor comun în priviţa datoriilor, pe fondul problemelor cucare încă se confruntă pieţe precum comerţul sau imobiliarele.

După doi ani de criză însă, consultanţii, antreprenorii şibăncile au ajuns la concluzia că reglarea rapidă a conturilor estecea mai bună soluţie, în ciuda faptului că legea permite unei firmesă se reorganizeze într-un termen de maxim patru ani, a fost unadintre concluziile seminarului "Se va opri şirul insolvenţelor în2011?", organizat de Ziarul Financiar în colaborare cu Casa deInsolvenţă Transilvania (CITR) şi firma de avocatură NNDKP(Nestor). "Administratorii judiciari au început ca din primasăptămână să ia legătura cu creditorii şi să înceapă analizareasituaţiei, astfel ca la prima adunare după intrarea în insolvenţăsă fie deja propusă o ministrategie. Toată reorganizarea seîntâmplă în primele şase luni, când se iau măsurile cele mai dure",a declarat Andrei Cionca, managing partner al CITR.

Cionca spune că speră că majoritatea firmelor mari a cărorreorganizare o gestionează vor reuşi să evite falimentul şi preferăca băncile să accepte convertirea creanţelor în acţiuni decâtştergerea sau reducerea datoriilor, deoarece în acest caz de celemai multe ori se pierde încrederea creditorilor.

De ce din 34.000 de firme intrate în insolvenţă doar 900încearcă să se reorganizeze şi nici acestea nu au toate şanse deînsănătoşire?

"Planurile propuse sunt de multe ori doar hârtii frumos scriseşi colorate", spune Gianina Lazanu, director al Direcţieirecuperare mari creanţe în cadrul BRD. La nivel declarativ, 97% dinadministratorii firmelor locale spun că au luat măsuri derestructurare pe parcursul anului trecut, potrivit unui sondaj alfirmei de consultanţă Roland Berger, dar deseori firmele suntreticente în a-şi recunoaşte problemele deoarece insolvenţa este încontinuare asimilată eşecului în cele mai multe cazuri, potrivitavocatului Simona Neagu, partener al NNDKP. "Într-adevăr, pentru asufla vânt în pânzele economiei trebuie onorabilizată instituţiainsolvenţei. Dacă în Statele Unite fenomenul este privit cudetaşare, în Europa aspectul insolvenţei nu este tocmai onorabil",apreciază Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale(BNR).

După trei ani de criză, scurt review

  • Numărul insolvenţelor a ajuns la 34.000, din care doar 900 defirme încearcă reorganizări;

  • Ritmul de noi insolvenţe a scăzut cu 20% la începutul anului,dar volumul total continuă să crească;

  • Ieşirea din recesiune va arăta care firme au fost afectate doarde criză şi care au probleme structurale şi de management;

  • 97% din firmele româneşti au luat măsuri de restructurare, faţăde o medie globală de 80%;

  • Procesele de reorganizare trebuie derulate rapid, în şase luni -un an, altfel şansele de reabilitare scad;

  • Băncile par dispuse să pună umărul la reorganizare, fie prinhaircut-uri sau convertirea creanţelor în acţiuni.

Comentaţi pe www.zf.ro

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24