Eveniment

Legea care ar urma sa puna capat risipei bugetare merge la promulgare

30.03.2010, 23:12 28

Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, al carei scop estetinerea in frau a cheltuielilor publice si limitarea deficitului atrecut ieri de votul plenului Camerei Deputatilor si va merge lapromulgare.
Votul, intial programat pentru astazi, a fost devansat, iar actulnormativ a trecut ieri de vot, cu putina vreme inainte ca seful FMI(institutie care a cerut aceasta lege), Dominique Strauss-Khan, sase adreseze Parlamentului roman.
Legea impune Ministerului de Finante o suma de reguli fiscale, cade pilda o rata anuala de crestere a cheltuielilor totale alebugetului general consolidat care sa fie mentinuta sub rata anualade crestere nominala a PIB, dar si reguli privind disciplinabugetara, care impun ca, pe parcursul exercitiului bugetar,creditele bugetare aprobate pentru cheltuieli de investitii sa nupoata fi utilizate pentru cheltuieli curente.
De asemenea, orice initiativa legislativa trebuie, obligatoriu,insotita de un studiu de impact pe buget. Nu mai pot fi promovatelegi cu impact pe buget cu 180 de zile inaintea incheieriimandatului Guvernului, iar cheltuielile cu personalul nu mai pot fimajorate cu ocazia rectificarilor bugetare.
Un raport al BCR privind evolutia Romaniei prezentat ieri sustineca "ar trebui sa intareasca disciplina fiscala atat in timpul, catsi dupa expirarea prezentului acord stand-by cu FMI, precum si sacontribuie la reducerea deficitului bugetar catre limita de 3% dinPIB".

Ce prevede legea

  • Majorarile salariale sunt interzise cu sase luni inainte dealegeri prezidentiale sau parlamentare.
  • Cheltuielile cu personalul nu pot fi majorate prin rectificaribugetare, in schimb, ordonatorii principali de credite pot diminuadin drepturile salariale pentru a se incadra in fondul de salariiprimit.
  • Rectificarile bugetare vor fi limitate la maximum doua pean.
  • Creditele bugetare pentru investitii nu pot fi folositi pentrucheltuieli curente.
  • Se infiinteaza Consiliul Fiscal, menit sa asigure calitateaprognozelor macroeconomice si bugetare (format din cinci membrinumiti de Parlament - de la Academia Romana, BNR, ASE, InstitutulBancar Roman si Asociatia Romana a Bancilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO