Eveniment

Legea educaţiei a trecut. Din 2012 vor merge la şcoală două generaţii de copii

Autor: Cristina Stoian

14.12.2010, 23:47 8012

Noua lege a educaţiei, adoptată ieri, mută clasa pregătitoare dela grădiniţă la şcoală. Astfel, copiii care până acum treceau îngrupa mare la grădiniţă vor merge începând cu 2012 direct laşcoală, în clasa pregătitoare.

"Nu ştim deocamdată ce se va întâmpla. Şcolile generale vor aveao problemă pentru că nu avem cadre suficiente. Dacă în prezent avemtrei clase de a I-a, din 2012 vom fi nevoiţi să organizăm alte treiclase pregătitoare, ceea ce înseamnă trei posturi în plus. Maimult, programa va trebui schimbată, pentru că dacă se va merge pecea actuală, vom avea nevoie de educatoare", explică FlorinelaPotecă, director adjunct al Şcolii Generale Mircea cel Bătrân dinTurnu Măgurele, Teleorman.

La finalul clasei pregătitoare, cadrul didactic responsabil,indiferent cine va fi acesta, va realiza un raport de evaluare acompetenţelor copilului. Fiecare elev va dispune de un portofoliueducaţional, în cadrul căruia vor fi incluse atât diplome, cât şicertificate obţinute în urma evaluării competenţelor.

Anul trecut au intrat în clasa I circa 205.000 de elevi, numărcare s-a menţinut şi în anul şcolar 2010, în scădere însă faţă deanii anteriori, când veneau la şcoală 230.000-240.000 de elevianual. "La grupa mare sunt circa 100.000 de copii, la jumătate dincei care ajung la şcoală un an mai târziu, pentru că nu toţipărinţii îşi dau copiii la grupa pregătitoare. Vârsta acestora estede 6 ani împliniţi până la începerea anului în curs. Sunt cazuri încare sunt acceptaţi şi copiii care împlinesc 6 ani până lafinalizarea anului", au declarat reprezentanţii biroului de presădin cadrul Ministerului Educaţiei.

Potrivit noii legi a educaţiei, la grădiniţă vor rămâne copiiidin grupa ante-preşcolară (0-3 ani), grupa mică şi grupa mijlocie.În plus, învăţământul obligatoriu va cuprinde 10 clase, fiindformat din clasa pregătitoare şi clasele I-IX (patru ani de şcoalăprimară şi cinci de învăţământ gimnazial).

"Cei care vor face clasa a IX-a la gimnaziu sunt cei care vorintra la anul în clasa a 5-a", spune Potecă. Asta înseamnă că pestecinci ani, dacă legea nu va suporta modificări, şcoala generală vaavea două generaţii în plus faţă de cele actuale - clasapregătitoare şi clasa a IX-a - o altă problemă pentru şcoli. Altenoutăţi ale legii educaţiei sunt că vârsta de începere aînvăţământului obligatoriu va fi unificată, iar clasele vor avea omedie de 20 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de25.

Numărul de ore pe care elevii le vor avea săptămânal a fostredus la maximum 20 de ore.

În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, elevii vor avea celmult 25 de ore pe săptămână, iar la sfârşitul clasei a VI-a vor fiorganizate evaluări la limbă şi comunicare (limba română şi o limbăstrăină), dar şi matematică şi ştiinţe. După finalizarea clasei aIX-a, elevii vor susţine o evaluare naţională transcurriculară lalimba română, limbă străină, matematică şi ştiinţe, precum şi oprobă practică de evaluare a competenţelor de utilizare acalculatorului.

Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea înParlament a fost adoptată ieri, după ce Partidul Naţional Liberal aanunţat în plen că îşi retrage semnăturile de pe moţiunea decenzură.

Ce aduce nou legea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO