Eveniment

Legea care elimină 100 de taxe a trecut de Parlament, dar ar putea fi atacată la Curtea Constituţională pentru că nu prevede cum se cârpesc golurile bugetare. Impactul pe doar 2 taxe – taxa radio-tv şi timbrul de mediu – este de peste un miliard de lei

Legea care elimină 100 de taxe a trecut de Parlament,...

Autor: Iulian Anghel

26.10.2016, 00:03 2353

Ministerul Finanţelor şi guvernul au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională legea lui Liviu Dragnea (PSD) de reducere a 102 taxe, care a trecut ieri de Parlament.

„În România e uşor să tai taxe şi poate să fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc“, a comentat premierul Dacian Cioloş, citat de Mediafax.

Unul dintre motivele pentru care legea este contestată e că nu prevede sursele de acoperire a golului bugetar care, cel puţin în cazul a două taxe - taxa radio-tv şi tim­brul de mediu - este semnificativ, peste un miliard de lei. Propunerea de reducere a taxelor era cuprinsă în programul de guvernare al PSD, dar Liviu Dragnea a presat şi a reuşit să-şi impună legea în Parlament în doar o săptămână. Însă impactul socotit la doar 0,1% din PIB pentru toate 102 taxe este foarte mic. Raportul de activitate al TVR pe 2015 arată că televiziunea publică a strâns anul trecut din taxa obligatorie 334 de milioane de lei. Taxa radio înseamnă şi ea cel puţin 200 mil. lei, iar din timbrul de mediu s-au adunat anul trecut la buget în jur de 700 – 800 de milioane de lei.

Premierul a anunţat ieri că va decide, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, dacă va ataca la Curtea Constituţională „anumite elemente“ din legea iniţiată de Dragnea.

„Sper să înţeleagă toată lumea în România că e uşor să tai taxe şi poate să fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminată astăzi... Şi noi, guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii şi vrem să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu, în primul rând suntem de acord, trebuie să fie una mai a­dap­tată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un ast­fel de sistem de colectare de fon­duri pentru a pu­tea alimenta Fon­dul de Mediu pentru a putea fi­nanţa programul Ra­bla, pentru a putea finanţa pro­gra­mul Casa Verde“, a de­cla­rat Cioloş, potrivit Mediafax.

El a mai spus că, odată cu elimi­narea acestei taxe, este eliminată şi sursa de finanţate pentru Fondul de Mediu.

Potrivit lui Dragnea, începând cu anul viitor prin legea bugetului de stat va fi aprobat un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce înseamnă un buget de 420 mil. de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO