Eveniment

Legea farmaciei, o miză de 800 mil. euro, aruncă în aer retailul de medicamente

În România există 8.000 de farmacii, iar cifra de afaceri cumulată a companiilor din retailul de medicamente a fost de 3,3 miliarde de euro în 2013

În România există 8.000 de farmacii, iar cifra de afaceri cumulată a companiilor din retailul de medicamente a fost de 3,3 miliarde de euro în 2013

Autor: Ioana David

23.10.2014, 00:05 5270

Pentru sectorul farma, miza este uriaşă deoarece această lege prevede modul în care farmaciile vor funcţiona de anul viitor, respectiv modul în care acestea se vor putea extinde. Dacă noua lege nu va fi aprobată în forma propusă, din sectorul farmaciilor va dispărea o valoare de minimum 800 mil. euro, cât reprezintă în prezent valorile licenţelor farmaciilor.

Noua lege, susţinută de industrie, ar fi trebuit să menţină criteriul demografic care stabileşte numărul maxim de farmacii dintr-un oraş în funcţie de numărul de locuitori. Potrivit acestuia poate exista o farmacie la minimum 3.000 de locuitori în Bucureşti, una la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţă de judeţ şi una la minumum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe. Nu exista criteriu demografic în mediul rural.

În condiţiile existenţei acestui criteriu, retailerii farma care vor să se extindă trebuie să cumpere licenţe de la farmaciile deja existente. Cum valoarea medie a unei licenţe este de 75-100 de mii de euro, la un număr de peste 8.000 de farmacii rezultă că o valoare de aproximativ 800 mil. euro care va dispărea din bilanţurile companiilor care operează farmacii, potrivit unui calcul al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).

 

Preşedintele vrea criteriu demografic doar până la 30 septembrie 2015

Preşedintele Traian Băsescu spune în cererea de reexaminare înaintată Senatului că menţinerea criteriului demografic poate „constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei“, făcând referire la un punct de vedere al Consiliului Concurenţei. Preşedintele propune menţinerea criteriului demografic până la 30 septembrie 2015.

De cealaltă parte, farmaciile sunt de părere că eliminarea criteriului demografic va avea un impact negativ asupra industriei.

„Impactul negativ în retailul farma va fi determinat de insolvenţele şi falimentele unor operatori actuali, care vor folosi oportunist pretextul acestei liberalizari pentru a nu-şi mai plăti furnizorii – estimez un minimum de 400-500 de farmacii individuale şi lanţuri locale, de distrugerea de valoare economică în bilanţurile operatorilor de retail care acum au o valoare a licenţei, de regulă gajată la bancă sau furnizorilor de medicamente şi pe care din ianuarie 2015 nu o vor mai avea, de unde rezultă imposibilitatea reaprovizionării cu marfă a acestora şi returnarea anticipata a creditelor garantate cu licenţa, iar mai departe vor rezulta insolvenţe şi falimente generate de această imposibilitate de reaprovizionare“, spune Ovidiu Wencz, directorul general al SIEPCOFAR, compania care operează farmaciile Dona. 

El adaugă faptul că sunt posibile de asemenea falimente şi insolvenţa unor actuali distribuitori care au unele probleme anterioare şi care vor fi direct afectaţi de neplăţile din sistem. Problemele vor reverbera până la producători, deoarece unii distribuitori nu-şi vor mai putea plăti producătorii.

 

Un business de peste 3 mld. euro

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din retailul de medicamente a fost de 3,3 mld. euro în 2013, arată datele de la Registrul Comerţului, iar în acest sector lucrează aproape 38.000 de angajaţi. Retailul farma funcţionează în baza legii farmaciei (Legea 266/2008). Modificările la această lege care au fost respinse de preşedinte vor fi rediscutate mai întâi în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor.

„Senatul a fost prima Cameră sesizată cu proiectul de lege pentru modificarea legii farmaciei. Prin urmare, reexaminarea legii va fi făcută mai întâi de Senat, cererea urmând a fi înscrisă în cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a Senatului. Reexaminarea legii va urma procedura legislativă de aprobare. După reexaminarea de către Senat, legea va fi trimisă la Camera Deputaţilor, care va trebui să o reexamineze în termen de 30 de zile de la primirea cererii. Legea în forma reexaminată de ambele Camere va trebui promulgată de preşedinte în cel mult 10 zile de la primirea acesteia. Preşedintele nu va mai avea posibilitatea să solicite o nouă reexaminare a acestei legi“, spune Ana-Maria Baciu, partener al casei de avocatură NNDKP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO