Eveniment

Este oficial: Legea internshipului a intrat în vigoare, iar companiile trebuie să plătească de acum studenţii cu jumătate din salariul minim brut. Ce mai presupune noua legislaţie

Este oficial: Legea internshipului a intrat în vigoare,...

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.08.2018, 13:24 2249

Începând cu data de 18.08.2018 toate firmele şi entităţile publice care primesc angajaţi în internship sunt obligate să le ofere o indemnizaţie lunară de internship în valoare de cel puţin jumătate din salariul minim brut, mai exact 580 de lei şi să încheie un contract cu aceştia pe o perioadă maximă de şase luni, potrivit Legii 176/2018 privind internshipul.

„Prezenta lege reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani”, se arată în textul de lege.

Noul Paradis Românesc. Staţiunea din munţi cu plaje artificiale la 900 de metri altitudine care a fost numita „Marea de la Munte” - GALERIE FOTO

Cum arată casa care se construieşte în doar şase ore şi costă 33.000 de dolari - GALERIE FOTO, VIDEO

Cum arată oraşul construit cu 40 de miliarde de dolari care trebuia să fie o minune tehnologică dar în schimb el arată ca Cernobîl - GALERIE FOTO

Cum arată cel mai mare aquapark din România. Este şi cea mai mare investiţie publică de acest fel din ţară - GALERIE FOTO - VIDEO

Potrivit legii, numărul internilor ce pot participa la un program se stabileşte în funcţie de numărul salariaţilor din firmă, dar nu poate depăşi 5% din numărul total al salariaţilor.

Legea internshipului prevede ca acelaşi intern să poată face mai multe stagii de internship la aceeaşi organizaţie doar dacă parcurge programe de internship diferite, iar durata cumulată nu depăşeşte şase luni.

De asemenea, dacă angajatorul doreşte să lucreze în continuare cu internul după ce se încheie stagiul de practică, acesta va trebui să încheie cu fostul intern un contract de muncă.

Dacă contractul de muncă este încheiat în următoarele 60 de zile de la încheierea contractului de internship, organizaţia-gazdă va putea cere de la stat o primă de circa 1.000 de euro pentru internul care a devenit angajat.

Totodată, angajatorii vor plăti pentru interni contribuţii la sănătate pe perioada derulării programului de internship, iar perioada de timp cât durează internshipul va fi considerată vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate, în funcţie de tipul activităţii.

Până în prezent, în cazul internship-urilor plătite, părţile ajungeau la o înţelegere de comun acord, de obicei organizaţia propunea o sumă şi cam aceea şi rămânea, mai spune el. Situaţiile erau extrem de diverse, adesea erau sume simbolice, iar rareori se întâlneau cazuri când suma primită să se transforme în salariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO