Eveniment

Legea salarizării unitare merge la promulgare, dar premierul şi ministrul finanţelor se află într-o situaţie dificilă. Şeful PSD vorbeşte de demiteri

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul finanţelor Viorel Ştefan au lipsit de la votarea legii salarizării unitare

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul finanţelor Viorel Ştefan au lipsit de la votarea legii salarizării unitare

08.06.2017, 00:06 5943

Legea salarizării ar urma să se apli­ce de anul viitor. În 2018, în ur­ma aplicării acestei legi, an­velopa salarială va ajunge la 76 de mi­li­arde de lei (8,6% din PIB) de la 64 de miliarde de lei (7,9% din PIB) cât sunt esti­mate cheltuielile de personal pentru a­cest an în raportul privind situaţia macro­eco­no­mică care însoţeşte legea bugetului pentru 2017.

 

Tăieri de cheltuieli sau deficit de peste 3% din PIB?

O creştere de 19%, prin urmare, a bugetului cheltuielilor de personal. Asta după ce în 2017, faţă de 2016, cheltuielile totale de personal sunt estimate să crească cu 12%. Anul trecut cheltuielile de personal au însem­nat 57 de miliarde de lei, adică 26% din veniturile bugetului de 223 mld. lei. În con­diţiile în care veniturile nu cresc spec­ta­culos, cheltuielile de personal s-ar putea apropia de o treime din veniturile bugetare. În primele patru luni din an, veniturile au crescut cu 8,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Bugetul prevede însă creşteri de venituri de 14%, iar nerealizarea lor va conduce la o serie de tăieri din buget sau la depăşirea deficitului bugetar prevăzut aproape de pragul de 3% din PIB. Guvernul promite că nu va depăşi acest prag, dar Comisia Europeană anticipează că deficitul fiscal va atinge în acest an 3,6% din PIB.

 

Atacul lui Dragnea la premier

Premierul şi ministrul finanţelor se pregăteau ieri, la votarea legii salarizării unitare în Cameră, să plece într-o vizită oficială în Franţa, dar şeful PSD a fost mai categoric decât oricând: „Cred că este o ofensă. Putem vorbi de o ofensă (lipsa celor doi de la dezbaterea legii salarizării în Parlament – n.red.).“

„Faptul că ministrul de finanţe nu a fost prezent aici, cu toate că liderul de grup se angajase, a fost un lucru care, pentru noi, nu a fost în regulă”, a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea susţine că programul de guvernare trebuie aplicat până la ultima literă şi susţine că el nu a făcut programul şi legea salarizării în Parcul Cişmigiu, iar acum caută bani să-l pună în aplicare.

„Nu ştiu ce riscă. Până la riscuri, vorbim de o certitudine: a procedat incorect”, a spus Dragnea, referindu-se la absenţa ministrului finanţelor de la dezbaterea legii salarizării.

Nu este prima dată când Liviu Dragnea îl acuză pe ministrul finanţelor că nu este în linie cu partidul. Viorel Ştefan, ministrul finanţelor, este unul dintre cei mai vechi parlamentari PSD şi a condus ani de zile comisiile de buget ale Senatului sau ale Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea, şeful PSD, are destulă putere să-i ceară schimbarea din funcţie şi chiar să o obţină, dar nu este clar dacă o va şi face. În orice caz, el a vorbit ieri de schimbări în guvern: „99% din guvern ţine cu mine. De câteva luni de zile e tot prin anticameră pe aici (Dragnea are un cabinet elegant, cu anticameră, în clădirea Camerei Deputaţilor al cărei preşedinte şi este – n. red.)”.

În orice caz, nu va fi vorba despre o moţiune de cenzură la adresa guvernului, care să conducă la demiterea Cabinetului Grindeanu.

„Moţiune de cenzură PSD nu va depune. Eu nu iau în calcul demiterea întregului guvern. Eu iau în calcul finalizarea evaluării care trebuie să ne arate dacă programul de guvernare va fi pus în practică în totalitate”, a spus Deagnea, citat de agenţia de presă Mediafax.

Şeful PSD nu a fost explicit în privinţa oamenilor din guvern care vor fi schimbaţi. Dar atacurile sale repetate la adresa ministrului finanţelor arată că zilele acestuia în fruntea ministerului ar putea fi numărate pe degete. În orice caz, schimbarea ar trebui să se petreacă până la vacanţa parlamentară care începe la finalul acestei luni, pentru că, în funcţie de amploarea remanierii guverna­men­tale şi de felul în care va fi făcută ar putea fi nevoie şi de un vot în Parlament.

Camera Deputaţilor a adoptat ieri în cali­tate de for decizional, cu 188 de voturi pen­tru, 28 de voturi împotrivă şi 47 de abţineri, pro­iectul de lege privind salarizarea personalului bugetar.

Proiectul urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

USR a anunţat ieri că va strânge semnături pentru a contesta proiectul la Curtea Consti­tuţională. PNL a solicitat prezenţa la dez­baterea legii salarizării, în plenul Camerei, a premierului Sorin Grin­deanu şi a ministrului de finanţe Viorel Şte­fan, răspunsul preşedintelui de şedinţă Flo­rin Iordache fiind că cei doi demnitari se află în vizită oficială în Franţa, relata ieri Mediafax. „E necesar să ne fie prezentat punc­tul de vedere al guvernului, iar ministrul muncii trebuie să răspundă la două întrebări: dacă legea e sustenabilă şi care sunt motivele pentru care aplicarea a fost amânată faţă de pro­gramul de guvernare”, a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre.

„Premierul e în ţară, participă la un forum. Cred că şi ministrul de finanţe e prin împrejurimi. Această fugă de a fi prezenţi în Parlament, la această dezbatere, a premierului şi ministrului de finanţe e o confirmare a rezervelor pe care le avem privind sustenabilitatea acestei legi”, a spus Dobre.

Cu o zi înainte ministrul finanţelor dăduse asigurări că bugetul poate susţine fără probleme cheltuieli salariale pănă la valoarea de 9% echivalent PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO