Eveniment

Leo Varadkar, premier al Irlandei: Niciun Guvern britanic nu ar trebui să impună controale vamale pe insula Irlanda

 Leo Varadkar, premier al Irlandei: Niciun Guvern...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

01.10.2019, 19:16 87

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că niciun Guvern de la Londra nu ar trebui să instaleze posturi de control vamal pe insula Irlanda, încălcând dorinţele populaţiei din Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord, informează The Financial Times.

Liderul de la Dublin a salutat recentele afirmaţiile făcute de Boris Johnson privind frontiera irlandeză, care a negat că Londra ar intenţiona să instaleze puncte de control vamal la 5-10 mile de frontiera dintre Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

"În decembrie 2017, Guvernul britanic a promis Irlandei şi Uniunii Europene că nu va exista o frontieră fermă în urma Brexit, fără infrastructură fizică asociată controalelor şi verificărilor. Şi ne aşteptăm ca Guvernul britanic să respecte acest angajament de bună-credinţă în acordul de ieşire", a afirmat premierul.

Varadkar a admis că ar putea fi necesare verificări în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord, însă Dublinul nu ar accepta impunerea de verificări ca parte a unui acord.

Potrivit unor documente trimise la Bruxelles, Marea Britanie a propus un sistem prin care controalele vamale vizând bunurile asupra cărora planează suspiciuni ar urma să fie efectuate în interiorul Irlandei, în centre de control.

Boris Johnson a afirmat că „un stat unitar suveran ar trebui să aibă un teritoriu vamal unic”, însă nu a oferit detalii suplimentare despre propunerile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO