Eveniment

Les Echos: Instalarea echipei Comisiei Europene ar putea suferi amânări suplimentare, în principal din cauza României

Les Echos: Instalarea echipei Comisiei Europene ar putea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

30.10.2019, 17:35 58

Instalarea echipei preşedintelui-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar putea fi amânată mai mult de o lună, în principal din cauza crizei politice din România, care ar putea afecta şi echilibrul de forţe politice la Bruxelles, afirmă surse citate de cotidianul Les Echos.

Iniţial, noua echipă a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, urma să înceapă mandatul pe 1 noiembrie, dar învestirea a fost amânată din cauza respingerii de către Parlamentul European a candidaţilor propuşi de România, Ungaria şi Franţa. În acest context, învestirea a fost amânată, iar noua echipă ar urma să preia atribuţiile pe 1 decembrie.

Dar, conform unor surse UE citate de publicaţia franceză Les Echos, la Bruxelles este evocată ideea unei noi amânări de o lună.

"Sigur că există necesitatea de a se derula bine procedura de aprobare de către Parlamentul UE a noilor candidaţi propuşi de Franţa şi Ungaria. Există, de asemenea, incertitudine asupra situaţiei din Marea Britanie, care, în mod logic, va trebui să desemneze un comisar, deoarece rămâne membră UE în următoarele săptămâni. Dar, mai presus de toate, este vorba de foiletonul politic din România", comentează cotidianul Les Echos.

Situaţia politică din România ar putea afecta şi echilibrul de forţe politice de la Bruxelles, întrucât România ar putea trece de la un guvern de centru-stânga la unul de centru-dreapta, "fragilizând şi mai mult laboriosul edificiu politic pe care (Ursula von der Leyen -n.red.) şi-a conceput mandatul", notează Les Echos.

"Ursula von der Leyen a confundat viteza cu pripa", afirmă un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de Les Echos.

Comisia Europeană a transmis miercuri că are "dubii mari" referitoare la "legitimitatea" noii propuneri de comisar european transmisă de Guvernul Viorica Dăncilă. "Sunt dubii mari privind legitimitatea nominalizării făcute de Guvernul provizoriu de la Bucureşti. Problema trebuie rezolvată de România, în România", a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, conform site-ului Affaritaliani.it.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a primit marţi după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizând că sunt cunoscute disensiunile de la Bucureşti, dar că procedura este urgentă. "Preşedintele-ales (al CE, Ursula von der Leyen -n.red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înţelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exerciţiu nu este, în mod evident, susţinută de preşedintele României. Ţinând cont de provocările şi de oportunităţile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere", a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene. "Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptabil de către preşedintele-ales şi trebuie să reuşească să obţină susţinerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte", a precizat oficialul UE.

Premierul în exerciţiu Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcţia de comisar european. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcţia de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie.

Preşedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că îi susţine în mod formal pe candidaţii noi propuşi de Franţa şi Ungaria pentru funcţiile de comisari europeni. Administraţia Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rândul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.

Guvernul Viorica Dăncilă îl desemnase pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE. Propunerea numirii lui Dan Nica în funcţia de comisar UE nu a fost acceptată formal.

În contextul amânării Brexit, Marea Britanie trebuie să nominalizeze un reprezentant în Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO