• Leu / EUR4.9417
  • Leu / GBP5.7906
  • Leu / USD4.6288
Eveniment

Leş: Negocierile cu câştigătorii contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale continuă

Leş: Negocierile cu câştigătorii contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale continuă

Autor: Cătălin Legănel

29.07.2019, 00:02 115

„Ceea ce vă pot spune acum (licitaţia – n.r.) este contestată. Vă pot spune că, în paralel, mergem cu negocierea contractului mai departe cu firma căreia i-am atribuit acest contract. În funcţie de ce va spune instanţa vom vedea dacă vom ajunge la semnarea acestui contract sau nu”, a declarat Leş.

Potrivit ministrului Apărării, în urma acestui litigiu se pierde mult timp, dar Leş speră ca în câteva luni contractul privind programul de înzestrare „Corvetă multifuncţională” să poată fi semnat.

„Cea mai mare problemă este că pierdem timp extrem de important. Eu sper ca în câteva luni de zile să putem semna acest contract. De la momentul respectiv, să numărăm cei trei ani de zile de la care o să avem prima corvetă şi şapte ani de zile în care toată capabilitatea ar trebui să fie operaţională”, a declarat Gabriel Leş.

Ministerul Apărării Naţionale a fost prezent, vineri, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, cu ocazia ceremoniei de absolvire a studenţilor promoţiei 2019 „Nicolae Bălcescu - 200”.

La începutul lunii, Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) luând în considerare un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri şi a sesizat Tribunalul Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”.

Compania informa că decizia vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul ApărăriinNaţionale.

În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate, arăta Damen.

Compania spunea că autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie.

Ministerul Apărării a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, iar în acelaşi contract este efectuată şi modernizarea fregatelor MApN. Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitaţii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa. Licitaţia a fost întârziată după ce procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naţionale după ce Şantierul Naval Constanţa a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru "suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889