Astfel, referinţa anunţată de BNR pentru un euro a crescut cu aproape 0,3% la 4,47 de lei. Vineri, leul a întrerupt aprecierea faţă de moneda unică caracteristică ultimelor şapte şedinţe, iar tendinţa de depreciere a continuat şi astăzi. „Moneda românească a ignorant tendinţa regională de apreciere, dar interesul de cumpărare pentru euro-leu nu a fost atât de important (după cum sugerează volumele relative scăzute) încât să ne convingă că perechea mai are spaţiu pentru o mişcare în sus“, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.
Ei adaugă că mai degrabă episodul de depreciere a monedei naţionale vine ca o corecţie după ce leul s-a întărit de la aproape 4,55 de lei pentru un euro la finele lunii ianuarie la 4,45 de lei/euro în aproape trei săptămâni. „O mişcare destul de mare pentru leu, care tinde să fie mai puţin volatil decât monedele din regiune.“
Deprecierea monedei româneşti în raport cu euro a fost dată şi de faptul că euro a pierdut teren în faţa dolarului american după ce au sporit aşteptările investitorilor ca Banca Centrală Europeană să treacă la acţiuni hotărâte în şedinţa de politică monetară din martie. Astfel, aceste semnale au dus la deprecierea monedei unice în raport cu dolarul la 1,10 dolari pentru un euro, faţă de aproape 1,12 dolari pentru un euro cât era vineri nivelul parităţii.