Eveniment

Liber la mişcarea expunerilor: băncile străine au scăpat de obligaţia de a ţine banii pe piaţa locală

Autor: Razvan Voican

17.03.2011, 23:47 24

Părţile au "aniversat" miercuri la Bruxelles împlinirea a doiani de la stabilirea aşa-numitului gentlemen's agreement prin carea fost blocată o eventuală ieşire masivă de capitaluri din Româniaşi a fost acoperită o mare parte din nevoia de finanţare adeficitului bugetar. Cu mici excepţii, cele nouă grupuri aumenţinut expunerile, unele chiar şi le-au majorat, câştigând cotăde piaţă, şi au adus capital sau au păstrat profiturile localepentru consolidarea solvabilităţii filialelor locale.

Odată ce acordul stand-by cu FMI expiră şi va fi încheiat un altacord de nivel superior - preventiv - participanţii la discu­ţiilede la Bruxelles au căzut de acord că situaţia financiară a Românieinu mai reclamă menţinerea unei înţelegeri cu băncile sub forma unorparametri definiţi. Oricum, vechea înţelegere se baza pe un set descrisori bilaterale semnate de fiecare dintre cele 9 bănciimplicate - Erste, Société Générale, Raiffeisen, UniCredit,Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha, Volksbank şi Piraeus- cu BNR, fără ca documentele să aibă valoarea unui contract întermeni legali.

Oficial, potrivit BNR, "băncile şi-au exprimat în unanimitateinteresul de a menţine la un nivel adecvat sau de a-şi majoraexpunerea faţă de România". Cât priveşte capitalurile, "băncile vorcontinua să asigure un nivel al solvabilităţii cu mult peste10%".

La capitolul expuneri, părţile au convenit din vara trecută cagrupurile străine să poată reduce expunerile locale până la 95% dinnivelul înregistrat în martie 2009, mai ales în contextul în carecererea de credite a rămas foarte scăzută, iar volumul achiziţiilorde titluri de stat ajunsese foarte mare în absenţa alternativelorde plasament.

Discuţiile au fost mai dificile în privinţa solvabilităţiiminime pentru că BNR a insistat pe menţinerea pragului minim de 10%- pe care îl pretinde de altfel tuturor băncilor de pe piaţă, întimp ce bancherii străini au tot susţinut cu diferite ocazii,inclusiv la conferinţe internaţionale, că astfel de restricţiiimpuse de fiecare autoritate de supraveghere din regiune le răpeştelibertatea de decizie în optimizarea alocării capitalurilor întrefiliale, în funcţie de priorităţile strategice. Supraveghetorii aurămas însă fermi pe poziţie, încercând să protejeze intereselepieţelor locale.

Totuşi, surse bancare susţin că în aprilie expiră angajamentulformal al băncilor străine de a menţine o solvabilitate minimă de10% la subsidiarele din regiune, iar în cadrul discuţiilor de laBruxelles s-a convenit ca mai departe să se meargă pe abordăribilaterale între fiecare bancă mare şi BNR, nivelul solvabilităţiiminime necesare urmând să fie analizat de la caz la caz.

În concluzie, din acordul iniţial de la Viena rămâne declaraţiade principiu a băncilor privind menţinerea expunerilor, însă arputea apărea diferenţe în funcţie de strategia fiecărui grup înparte privind piaţa locală. De pildă, în cazul VolksbankInternational continuă discuţiile privind vânzarea băncilor dinregiune, inclusiv a celei din România, astfel că deocamdată estemai greu de asumat obligaţii pe termen mai lung.

În rest, majoritatea băncilor din grupul celor 9 au strategii deîntărire a poziţiilor pe piaţa locală în următorii ani, astfelîncât vor continua să facă investiţii şi să suplimentezecapitalurile în mod natural, fără constrângeri formale. Problemarămâne în ipoteza unor "cutremure" pe piaţa financiară europeană,care ar putea forţa grupurile - toate din zona euro - să îşimobilizeze capitalurile disponibile către băncile-mamă, ceea ce arputea pune în dificultate subsidiarele locale.

Pe de altă parte, acordul de la Viena a jucat un rol foarteimportant în asigurarea surselor de finanţare a deficituluibugetar, cele mai mari bănci dintre cele 9 făcând achiziţii masivede titluri de stat (în lei şi în euro), în condiţiile în careaceasta era şi principala variantă de men­ţinere a expunerilor caurmare a prăbuşirii cererii de credite. Cum cererea nu dă semne derevenire, probabil că plasamentele în titluri vor continua, însă nueste exclus să apară presiuni de creştere a preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO