Eveniment

Liberalizarea energiei: facturi mai mari cu 1% pentru populaţie şi 2% companii din primul an

Liberalizarea energiei: facturi mai mari cu 1% pentru populaţie şi 2% companii din primul an

La finalul perioadei în care se va face trecerea de la regimul reglementat la cel de piaţă, preţul energiei s-ar putea însă dubla, având în vedere şi impactul schemelor de sprijin pentru energia verde sau al costurilor cu emisiile de CO2.

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.

Cum merge piaţa acum

În acest moment, atât populaţia, cât şi unele companii sunt alimentate prin intermediul unui coş de energie, la care contribuie producătorii de electricitate din România, al cărui preţ este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Preţul acestui coş este în prezent de 170 de lei pe MWh.

Aproape jumătate din consumul de energie din România, 48%, este realizat pe segmentul reglementat al pieţei.

Pentru casnici, din vara anului viitor, 10% din coşul de energie va fi reprezentat de energia achiziţionată din piaţa concurenţială. Potrivit specialiştilor din domeniu, în acest moment se poate lua o referinţă de preţ de circa 210 lei pe MWh pentru energia din piaţa concurenţială, unde de obicei reperul este reprezentat de preţul tranzacţiilor realizate pe platforma contractelor bilaterale administrată de OPCOM. Practic, în loc de cei 170 de lei pe MWh, după includerea componentei de energie din piaţa liberă, preţul va creşte la 174 de lei, ceea ce echivalează cu o creştere de 2,3% în cazul populaţiei din vara anului viitor.

"Energia reprezintă însă în factura finală pe care o plăteşte consumatorul circa 50%, restul fiind taxele sau tarifele pentru distribuţie, de exemplu. Astfel, creşterea nu va fi de 2%, ci de aproximativ 1%. În plus, factura nu va creşte în mod egal pentru toată lumea", explică Ion Lungu, pre­şedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Scumpiri din alte părţi

În medie, o gospodărie de dimensiuni normale din România, utilată cu electrocasnicele obişnuite, are un consum lunar de aproape 200 kWh. Dacă acum, pentru energia pură, fără taxele sau tarifele care compun factura finală, un consumator scoate din buzunar pe lună circa 34 de lei, din vara anului viitor va scoate cu 0,4 lei mai mult, păstrând raţionamentul de mai sus.

Deşi este greu de estimat cât va costa un MWh de energie în 2017, anul în care tarifele reglementate ar trebui să dispară complet pentru populaţie, creşterea ar putea fi de 23,5% a energiei pure plătite de consumatorii casnici dacă ne raportăm la preţurile de acum. La acestea se vor adăuga însă costurile privind schemele de sprijin pentru energia verde sau cele generate de achiziţia certificatelelor de emisii de carbon, astfel că la nivelul anului 2017 preţul energiei s-ar putea dubla.

Aproape 2% în plus pentru industrie

Pentru consumatorii industriali care sunt alimentaţi şi acum în regim reglementat liberalizarea va avea loc mai devreme, pentru că încă din toamna acestui an 15% din energia consumată va veni din piaţa concurenţială. Practic, dacă acum o firmă plăteşte 170 de lei pe un MWh de energie consumat la tarif reglementat, din septembrie acelaşi MWh va costa 176 de lei pe MWh, cu 3,5% mai mult, prin includerea componentei concurenţiale. Dar cum energia pură este 50% din factură, creşterea finală va fi de circa 1,75%.

"Gradual, se încearcă introducerea unei componente tarifare separate care va fi achiziţionată prin mecanisme de piaţă. Practic, acest lucru îi va determina pe clienţi să caute furnizorul cu cea mai bună ofertă. Dacă eu văd că vecinul meu poate să ia energia mai ieftin decât o iau eu după includerea acelui procent din piaţa concurenţială, voi trece şi eu la furnizorul lui. Mai departe, acest lucru va adânci concurenţa. Scumpirea facturilor este doar a parte, dar există un plan de măsuri care vine odată cu acest calendar", au explicat surse din ANRE.

Potrivit documentului obţinut de Mediafax, ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017. În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% încă din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.

ArcelorMittal Galaţi pune pe masă 150 mil. euro pentru energia pe 2 ani

ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, vrea să cumpere electricitate necesară funcţionării pentru doi ani de zile, în acest sens lansând o ofertă de cumpărare de circa 150 de milioane de euro pe platforma contractelor bilaterale administrată de OPCOM. Indienii sunt un client fidel al celei mai ieftine energii din România, produsă de Hidroelectrica, anul trecut compania fiind alimentată cu energie la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 35% mai mic faţă de cel pe care compania este dispusă să-l plătească acum. Licitaţia va avea loc pe 21 martie, intenţia ArcelorMittal Galaţi fiind de a cumpăra peste 3,1 TWh de energie electrică, la un preţ pe MWh de 200 de lei, în perioada 29.03.2012-27.03.2014. Acesta ar fi primul contract pe doi ani de zile semnat pe bursa de energie OPCOM, durata maximă a contractelor încheiate până acum fiind de un an de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO