Eveniment

Libocor, BRD: Reducerea deficitului în 2011, mai dificilă; soluţia este colectarea şi combatare evaziunii

Autor: Tempea Ovidiu

04.03.2011, 17:21 38

Reducerea deficitului bugetar în limita convenită cu FMI şi CEpentru acest an, de 4,4% din PIB, este un obiectiv mult mai greu derealizat decât ţinta de deficit din 2010, iar singura soluţie oreprezintă mai buna colectare şi combaterea evaziunii, considerăeconomistul-şef al BRD, Florian Libocor, informează Mediafax.

"Cred că va fi mai greu anul acesta din punct de vedere alechilibrului bugetar. Dacă anul trecut s-a redus cu un punctprocentual, în 2011 trebuie să reducem cu două puncte procentuale,ceea ce va fi mult, mult mai greu. Soluţia pare utopică pentruunii, dar eu susţin că poate fi pusă în aplicarea, şi înseamnă omai bună colectare. Dacă vom continua să tolerăm evaziunea nuajungem nicăieri. Pe partea de colectare în România se pot faceminuni", a spus Libocor, la un seminar organizat de BRD la BaiaMare.

Deficitul bugetar de anul trecut a fost de 33,3 miliarde de lei,respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun săreducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).

Economistul-şef al BRD consideră că până nu va atinge un nivelal veniturilor bugetare de 35% din PIB, Guvernul nu se poate gândila cheltuieli bugetare mai puţin restrictive. Anul trecut,veniturile bugetare au reprezentat 33% din PIB, faţă de 32% în2009.

"Până atunci, continuarea ajustării fiscale este necesară", acontinuat Libocor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO