Eveniment

Licitaţii de 130 mil. € pentru sistemele de canalizare şi alimentare cu apă din zece judeţe

Foto Mediafax

Autor: Andreea Neferu

06.02.2012, 00:03 532

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţii pentru proiectarea şi execuţia sistemelor de canalizare şi epurare a apelor uzate şi a sistemelor de alimentare cu apă din zece judeţe, valoarea estimată a lucrărilor ridicându-se la 574,3 milioane de lei (132,1 milioane de euro).

Judeţele vizate sunt Caraş-Severin, Hunedoara, Arad, Ialo­miţa, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Vaslui, Bacău şi Braşov.

Până acum, Ministerul Dezvoltării a mai lansat licitaţii si­mi­lare pentru alte şase judeţe (Argeş, Alba, Galaţi, Ilfov, Dâm­boviţa şi Tulcea), valoarea estimată a acestora fiind de circa 80,8 mil. euro, astfel că, în total, până în prezent au fost lansate licitaţii în valoare de aproape 213 mil. euro pentru sistemele de canalizare şi alimentare cu apă din ţară.

Investiţiile fac parte din Programul Naţional de Dezvol­tare a Infrastructurii (PNDI), care se va derula în perioada 2011-2020 şi care include, pe lângă realizarea sistemului de ca­na­lizare, epurare a apelor uzate şi alimentare cu apă a loca­li­tă­ţilor, şi asfaltarea şi modernizarea drumurilor judeţene şi lo­ca­le şi modernizarea satului românesc.

Programul este estimat la circa 3,3 mld. euro şi repre­zintă cea mai mare licitaţie din istoria României din punctul de vedere al valorii.

Diferenţa majoră între acest proiect (PNDI) şi alte lucrări finanţate de stat constă în faptul că Ministerul Dezvoltării, cel care atribuie contractele, va deconta lucrările abia începând din 2013, astfel că până atunci firmele care primesc contracte trebuie să găsească singure surse de finanţare. Până acum, Ministerul Dezvoltării a mai atribuit din acest program 8 contracte pentru reabilitarea de drumuri judeţene şi locale, cu o valoare de 4,3 mld. lei (peste un miliard de euro).

9,4 milioane de români aveau la finalul anului 2010 lo­cu­in­ţele conectate la reţeaua de canalizare, în creştere cu doar 103.000 faţă de anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Sta­tistică. Cu alte cuvinte, doar jumătate dintre români au acces la reţelele de canalizare.

Astfel, România rămâne în urma altor state din Europa Cen­trală şi de Est, unde ponderea conectării la sistemele de cana­lizare ajunge chiar şi la 78%, aşa cum se întâmplă în cazul Cehiei, sau la 60% în cazul Ungariei, potrivit agregatorului de informaţii privind reţelele de apă potabilă Global Water Intelligence.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO