• Leu / EUR4.6975
  • Leu / GBP5.3305
  • Leu / USD4.1192
Eveniment

Lider PNL: Coaliţia PSD şi ALDE se pregăteşte să închidă 1.000 de şcoli. PNL cere demisia lui Liviu Pop: ”Este cel mai nociv ministru din fostul guvern”

Lider PNL: Coaliţia PSD şi ALDE se pregăteşte să închidă 1.000 de şcoli. PNL cere demisia lui Liviu Pop: ”Este cel mai nociv ministru din fostul guvern”

Autor: Dragos Suciu, Mediafax

17 ian 2018 4594

Deputatul PNL Florin Roman a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că majoritatea PSD şi ALDE se pregăteşte să închidă în jur de 1.000 de şcoli şi a cerut demisia lui Liviu Pop, pe care îl consideră ”cel mai nociv ministru din fostul guvern”.

Deputatul PNL a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la sfârşitul anului 2017, Guvernul Tudose a emis o hotărâre prin care inspectoratele şcolare judeţene şi din municipiul Bucureşti, dar şi directorii şcolilor de învăţământ, în calitate de ordonatori de credite, răspund de încadrarea în bugetul aprobat în baza costurilor standard, per elev, iar în urma acestei hotărâri, la IŞJ Alba a avut loc o discuţie cu toţi directorii, cărora li s-a comunicat să se încadreze în buget.

”Li s-a comunicat această hotărâre şi li s-a cerut să se încadreze în buget (...) Li s-a cerut ca până în 15, adică pe repede înainte, directorii de şcoli să comunice care sunt măsurile de reducere a cheltuielilor”, a spus Roman.

Potrivit acestuia, măsurile de reducere a cheltuielilor transmise către unităţile şcolare sunt de desfiinţare a unităţilor de învăţământ; de reducere a numărului posturilor de portari, fochişti, îngrijitori; să nu mai fie angajate costuri celor care suplinesc în perioada concediilor medicale şi asigurarea suplinirii prin rotaţie fără plată de colegi. Alte măsuri sunt restrângerea numărului de dosare pentru obţinerea gradaţiei de merit sau neînscrierea la grade didactice pentru a nu creşte salarizarea.

De asemenea, Roman a adăugat că în decembrie când s-a votat această lege multă lume şi-a pus întrebarea de ce se trece plata profesorilor de la primării la inspectorate, iar concluzia a fost că se vrea un control politic total asupra profesorilor.

”Acum, cu aceste precizări, vedem şi finalitatea acestui demers. PSD-ALDE vrea să închidă circa 1.000 de şcoli în România (...) prin inspectorii generali şi prin consiliile de administraţie ale şcolilor. Primarii sunt scoşi din această ecuaţie şi primarul, la ora actuală, se mai ocupă de clădirea şcolii. În rest tot ceea se se întâmplă ca finanţare aparţine ca decizie consiliului de administraţie, de inspectoratul şcolar şi mai sus de către ministrul <<Genunche>> al învăţământului. Practic, prin această măsură se adânceşte subfinanţarea şi îl întreb pe domnul ministru cum poate explica public că a crescut finanţarea per elev, că ai creştere economică, dar operezi tăieri la costurile de personal”, a mai spus Roman, ironizându-l pe Liviu Pop, pentru o gafă din 2017. .

Totodată, deputatul PNL a afirmat că şefii inspectoratelor şcolare ”sunt soldaţi devotaţi ai partidului” şi au început presiunile asupra directorilor de şcoli.

Deputatul PNL i-a cerut demisia ministrului Educaţiei, Liviu Pop.

”Lui <<Genunche>> îi cer demisia. Este cel mai nociv ministru din fostul guvern, este un ministru care dă peste cap tot ceea ce înseamnă normalitate în sistemul de educaţie şi în anul Centenar, când noi ar trebui să punem toată baza în şcoală, în pregătirea copiilor, noi distrugem tot”, a mai spus Florin Roman.

 

Etichete: PNL, ŞCOLI, COLAIŢIE

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6975
Diferență: 0,1813
Ieri: 4.6890
Azi: 4.1192
Diferență: 0,1605
Ieri: 4.1126
Azi: 5.3305
Diferență: 0,6476
Ieri: 5.2962
Azi: 4.1441
Diferență: -0,0289
Ieri: 4.1453