Eveniment

Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României, la masă cu preşedintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, pentru prima dată de la izbucnirea războiului

De la stânga la dreapta: cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, premierul Italiei, Mario Draghi şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Fotografia oficială a vizitei de la Kiev.

De la stânga la dreapta: cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, premierul Italiei, Mario Draghi şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Fotografia oficială a vizitei de la Kiev.

Autor: Ramona Cornea

17.06.2022, 00:07 677

Cei patru lideri europeni au mers la întâlnirea cu Zelenski după ce au vizitat Irpin, un oraş din apropierea Kievului ce a fost scena unor lupte grele la începutul invaziei ruse.

Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României s-au întâlnit joi cu preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski, la Kiev. Vizita vine înaintea reuniunii Consiliului European din 23 iunie, când se aşteaptă o decizie cu privire la cererile de aderare la Uniunea Europeană depuse de Ucraina, Moldova şi Georgia.

Kievul a reproşat în trecut Franţei, Germaniei şi, într-o mai mică măsură, Italiei, că au întârziat sprijinul pentru Ucraina în livrarea de arme şi şi-au pus propria prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

În prima vizită de când a izbucnit invazia, preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian, Mario Draghi şi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-au dat mâna cu Zelenski, care nu a părăsit Ucraina de la începutul războiului.

Macron, Scholz şi Draghi au venit cu un tren de noapte spre Kiev, unde au fost întâmpinaţi cu sirene de raid aerian. Ei au trecut în Ucraina de la graniţa poloneză, a informat Reuters.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat celor trei lideri la Kiev, venind pe o altă rută.

Liderii europeni au vizitat Irpin, o suburbie la nord-vest de Kiev unde invadatorii ruşi au distrus clădiri, au torturat şi ucis civili în timpul săptămânilor de ocupaţie, înainte ca forţele ucrainene să recucerească oraşul.

La Irpin, preşedintele francez, Emmanuel Macron a spus că Ucraina trebuie să câştige războiul împotriva Rusiei.

„Franţa a fost alături de Ucraina încă din prima zi. Suntem alături de ucraineni fără echivoc. Ucraina trebuie să reziste şi să învingă“, le-a spus Macron jurnaliştilor, ca răspuns la o întrebare referitoare la remarcile sale anterioare care spuneau că Rusia nu trebuie umilită.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi el despre situaţia din Irpin. 

„Nu am cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi (joi - n. red) în Irpin. Ruşii care au făcut aceste lucruri trebuie să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, una pe care România o susţine pe deplin“, a scris Iohannis pe Twitter.

Cancelarul german, Olaf Scholz, afirmă că Irpin este un exemplu al brutalităţii războiului rusesc, care are drept scop doar să distrugă şi să cucerească, precum şi al unei invazii care continuă fără să ţină cont de viaţa umană.

Premierul italian, Mario Draghi, a promis că  se va reconstrui totul, după ce a vizitat oraşul Irpin. „Vom reconstrui totul. Au distrus grădiniţele, au distrus grădinile copiilor. Totul va fi reconstruit. Lucrările au început deja. Ei ştiu exact unde sunt şantierele care trebuie recon­struite. Fiecare familie are o aplicaţie în care descrie ceea ce s-a întâmplat şi lucrările sunt deja într-o stare foarte avansată“, le-a spus Draghi jurnaliştilor în timpul vizitei, conform CNN.

Vizita comună a liderilor celor mai mari trei economii europene este una importantă, având în vedere că vine înaintea reuniunii liderilor UE de săptămâna viitoare, când aceştia urmează să decidă dacă acordă Ucrainei statutul de candidat pentru aderare la blocul european.

Ce vor spune Macron, Scholz şi Draghi despre această chestiune este încă neclar, scrie Politico.

Ca reacţie la vizita reprezentanţilor celor patru ţări UE, Kremlinul a spus că liderii ar trebui să-şi folosească timpul petrecut cu Zelenski pentru a arunca „o privire realistă asupra situaţiei“ în loc să discute despre mai multe livrări de arme către Kiev.

Dmitri Medvedev, şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte al Rusiei spune că această vizită nu va aduce Ucraina mai aproape de pace şi i-a ironizat pe liderii europeni aflaţi în Kiev.

„Fanii europeni ai broaştelor, lebărului şi spaghetelor adoră să viziteze Kievul. Fără folos“, a scris Medvedev pe Twitter.

Un ofiţer ucrainean prezintă liderilor europeni distrugerile făcute de armata rusă: cum arătau clădirile din Irpin, un oraş de lângă Kiev, înainte şi după război.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO