Eveniment

Liderul Cartel Alfa: Forma actuală de calcul propusă de Guvern va duce la îngheţarea salariului minim

Liderul Cartel Alfa: Forma actuală de calcul propusă de...

Autor: Teodor Bobei

03.12.2019, 11:44 327

Preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hosu a afirmat, marţi, că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la îngheţarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta ca din 2020, salariul minim garantat brut să fie de 2260 de lei.

"Mecanismul de calculare îl discutăm. Probabil că mai există şi alţi parametrii care pot să fie introduşi şi care să îmbunătăţească mecanismul de stabilire al salariului minim, dar mă reîntorc că astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, 1 ianuarie. Vă propunem să ne întoarcem la ceea ce este relativ acceptat de către partenerii sociali şi predictibil pentru că a fost anunţat din septembrie, pentru ca de la 1 ianuaie 2020 salariul minim garantat în plată brut să fie de 2260 de lei", i-a transmis preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hosu premierului Ludovic Orban.

Hosu a precizat că deşi obiectivele măsurii propuse de Guvern sunt unele bune, formula de calcul va duce la îngheţarea salariului minim brut.

"Deşi obiectivele măsurii, pe care le susţinem, sunt măsuri foarte bune, în sensul încare spuneţi, creearea unui mecanism obiectiv şi predictibil de calcul al salariului minim brut, îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri reduse şi nu în ultimul rând sprijinirea angajaţilor din întreprinderile care au sub 21 de angajaţi şi care nu beneficiază de un contract colectiv de muncă.(...) Formula dumneavoastră pentru că nu este legată de fondul de investiţii sau stimularea fondului de investiţii, dă o curbură aplatizată. Deci ea are ca măsură efectivă, că într-o anumită perioadă de timp îngheaţă salariul minim în România, pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri scăzute, nu este luat în considerare", a mai precizat Bogdan Hosu.

Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie, creşterea fiind aceeaşi în toate, de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO