Eveniment

Lira sterlină va fi şubrezită şi mai mult de declanşarea articolului 50

Lira sterlină ar putea scădea cu aproximativ 5%, până la 1,15 în raport cu dolarul după ce Theresa May declanşează articolul 50 în luna martie

Lira sterlină ar putea scădea cu aproximativ 5%, până la 1,15 în raport cu dolarul după ce Theresa May declanşează articolul 50 în luna martie

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2016, 00:04 2512

Economiştii avertizează că moneda britanică ar putea atinge un nou minim record după ce premierul Theresa May va iniţia procedurile oficiale de ieşire din UE, scrie The Independent.

Lira sterlină s-a depreciat deja cu aproape 20% în raport cu dolarul de la decizia Marii Britanii de a părăsi UE, devenind moneda cu cea mai slabă evoluţie din lume în octombrie, iar mulţi economişti consideră că moneda ar putea pierde în continuare din valoare în lunile următoare.

Lira sterlină ar putea scădea cu aproximativ 5%, până la 1,15 în raport cu dolarul după ce Theresa May de­clanşează articolul 50 în luna martie, relevă un sondaj recent realizat de Reuters în rândul a 60 de strategi.

Acesta ar constitui un nou minim pe 31 de ani. Pe 7 octombrie, lira a pierdut peste 6%, până la 1,18 dolari.

Unii forecasteri estimează chiar că lira ar putea ajunge sau scădea sub pa­ritate cu dolarul. Aceasta este pentru prima dată când cineva a lansat o astfel de estimare în cadrul unui sondaj al Reuters.

Lira sterlină a fost moneda cu cea mai slabă evoluţie în octombrie, înregis­trând cel mai abrupt declin lunar în raport cu dolarul de la referendumul din iunie, potrivit Bloom­­berg.

Temerile că Ma­rea Britanie se în­dreaptă către un Brexit dur vor afecta probabil comerţul şi vor împinge lira şi mai jos.

Datele economice pu­blicate de la referen­dumul privitor la Brexit au fost în general peste aştep­tări, astfel încât perspectivele nu sunt nici pe departe foarte clare. Totuşi, proiecţiile au fost în general reduse în ultimul sondaj lunar după ce lira sterlină a suferit săptămâni de volatilitate, potrivit The Independent.

Producătorii britanici continuă să beneficieze de pe urma deprecierii lirei sterline, aceasta impulsionând exporturile, scrie Bloomberg.

Indicele PMI al IHS Markit a indicat o creştere „robustă“ a comenzilor la export în octombrie, cu vânzări în creştere în UE, SUA şi China.

„Pe partea pozitivă, comenzile la export au crescut, însă partea negativă a deprecierii monedei devine tot mai clară“, spune Rob Dobson, economist la Markit. Deprecierea lirei împinge costurile fabricilor în sus.

Lira a înregistrat o revenire ieri după ce Mark Carney a anunţat că va rămâne în poziţia de guvernator al Băncii Angliei timp de încă trei ani, până în 2019, scrie MarketWatch.

Astfel, Carney va păstra poziţia de guvernator pe durata procesului de ieşire din UE, ceea ce „ar trebui să contribuie la asigurarea unei tranziţii ordonate către noua relaţie a Marii Britanii cu Europa“, scrie Carney într-o scrisoare adresată ministrului britanic de finanţe Philip Hammond.

“Este tipic pentru o monedă care se tranzacţionează în contextul unei nesiguranţe politice sporite să fie vulnerabilă la orice veste, bună sau rea, iar acest factor se va menţine până se va clarifica relaţia viitoare a Marii Britanii cu UE”, arată Viraj Patel, strateg la ING Groep, citat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO