Eveniment

LISTA miniştrilor luaţi în vizor de Dăncilă. Cele 7 ministere care ar putea fi trecute printr-o remaniere guvernamentală. Daniel Suciu, Răzvan Cuc, Bogdan Trif şi Carmen Dan ar putea fi demişi

LISTA miniştrilor luaţi în vizor de Dăncilă. Cele 7...

Autor: Ana Petrescu

21.06.2019, 10:50 770

Remanierea Guvernului ar putea fi una dintre temele abordate la întâlnirea informală de la Neptun între Viorica Dăncilă şi liderii judeţeni, printre miniştrii posibil să fie vizaţi de demitere fiind Daniel Suciu, Răzvan Cuc, Bogdan Trif şi Carmen Dan au declarat surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Sursele citate au adăugat că vor fi discutate şi cele două funcţii de vicepremier, cea ocupată de Viorel Ştefan, care urmează să înceapă de la 1 iulie mandatul de membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene şi cea de vicepremier pentru parteneriate strategice, deţinută interimar de Ana Birchall.

Referitor la postul ocupat interimar de Birchall, chiar dacă nu au fost încă discuţii în coaliţie, PSD ar vrea să propună ALDE o rocadă, în sensul ca Ministerul de Externe să treacă la PSD, iar ALDE să primească la schimb funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, au spus sursele politice citate de MEDIAFAX.

Vizaţi de remaniere ar putea fi ministrul Transporturilor Răzvan Cuc şi ministrul Turismului Bogdan Trif. De asemenea, din cei numiţi în Guvern în epoca Dragnea, ar fi vizaţi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, ministrul de Interne Carmen Dan şi ministrul Agriculturii Petre Daea, au explicat sursele menţionate.

Vehiculat să îi ia locul lui Daniel Suciu în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării ar fi Iulian Matache, social-democratul pe care ar vrea să îl impună Marian Oprişan, dacă nu reuşeşte să fie ales preşedinte executiv al PSD, au adăugat sursele citate.

Remanierea ar urma să fie făcut după Congresul extraordinar din 29 iunie, unele voci din PSD susţinând că o perioadă bună ar fi în luna septembrie, deoarece în curând se încheie sesiunea parlamentară şi vine perioada vacanţei de vară.

Unii social-democraţi vor să meargă pe varianta restructurării Guvernului şi un Executiv mai suplu cu un număr mai mic de ministere, însă premierul Viorica Dăncilă nu ar susţine această variantă, ci pe cea a remanierii, au spus surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Cât despre prezidenţiale ar vrea să candideze Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae.

Viorica Dăncilă l-ar prefera pe Felix Stroe, liderul PSD Constanţa, în funcţia de secretar general al PSD, iar pentru funcţia de preşedinte executiv încă mai caută variante. Preşedintele interimar al PSD l-ar fi dorit pe Marian Oprişan să fie numărul doi în partid, însă a fost o reticenţă la ultima şedinţă CEx. Printre doritorii funcţiei de preşedinte executiv ar fi Daniel Suciu, Ecaterina Andronescu şi Titus Corlăţean au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Anunţul legat de întâlnirea, de vineri şi sâmbătă la Neptun, a preşedinţilor filialelor PSD din ţară cu Viorica Dăncilă a fost făcut, pentru MEDAFAX de către liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu. Acesta a spus că discuţiile vor viza organizarea Congresului partidului programul de vară.

Întrebat dacă se va discuta şi pe marginea unei posibile remanieri a Guvernului, Buzatu a precizat că întâlnirea este una de partid.

„Dacă cineva va pune problema asta nu pot să o ştiu, dar întâlnirea este una de partid, pe temele astea politice ale noastre şi, din punctul ăsta de vedere, eu nu cred. Oricum, suntem destui acolo care refuzăm o asemenea abordare, nu venim pentru una şi vorbim despre alta”, a declarat Dumitru Buzatu.

În opinia preşedintelui PSD Vaslui, obiectivele sunt stabilizarea conducerii partidului şi modificarea statutului.

Guvernul Dăncilă ar în componenţă 25 de ministere şi un post de vicepremier fără portofoliu ocupat în prezent de Viorel Ştefan.

Social-democraţii se vor reuni în Congres pe 29 iunie, pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels