Eveniment

LIVE TEXT. Premierul Florin Cîţu câştigă şefia PNL, după un congres controversat. Surse: Florin Cîţu ar fi obţinut 2.878 de voturi, iar Ludovic Orban 1.898

LIVE TEXT. Premierul Florin Cîţu câştigă şefia PNL,...

Autor: Gabriel Pecheanu

25.09.2021, 15:50 1725

Premierul Florin Cîţu este noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal. El l-a învins în competiţia internă pe Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte în funcţie. Cîţu a obţinut peste 60% din sufragii.

Un număr de 4.848 de voturi valabile au fost introduse în urnă.

Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi, ceea ce înseamnă 60,2%.

Ludovic Orban a fost votat de 1.898 de membri, ceea ce înseamnă 39,7%.

72 de voturi au fost anulate.

Florin Cîţu este, oficial, preşedintele Partidului Naţional Liberal.


După numărarea a 45% din voturi, Cîţu câştigă 1.099 de voturi, iar Orban 672, au declarat pentru MEDIAFAX surse din comisia de numărare a voturilor de la Congresul PNL.

Citiţi AICI povestea premierului Florin Cîţu şi ascensiunea acestuia la şefia PNL

„Am numărat 45% din voturi, iar Florin Cîţu a obţinut 1.099 de voturi”, au declarat surse din Comisia de numărare a voturilor.

Potrivit surselor citate, Ludovic Orban are 672 de voturi.

Alte surse spun că rezultatele finale sunt: Florin Cîţu a obţinut 2.878, iar Ludovic Orban - 1.898.

Tabăra lui Florin Cîţu şi-a proclamat victoria la Congresul PNL. Rareş Bogdan a declarat, sâmbătă, la Aleph News, că premierul va învinge cu un scor de 65 - 70 la sută.

La Congresul PNL au participat, sâmbătă, 4.874 de delegaţi.

Ei aleg preşedintele PNL între Ludovic Orban - preşedintele în funcţie şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu - premier.

Procesul de vot a durat aproximativ două ore şi jumătate.


Tabăra lui Florin Cîţu îşi proclamă victoria la Congresul PNL. Rareş Bogdan a declarat, sâmbătă, la Aleph News, că premierul va învinge cu un scor de 65 - 70 la sută.

Europarlamentarul Rareş Bogdan, susţinător al lui Florin Cîţu, a declarat, la Aleph News, că încă nu are rezultatele finale ale numărării voturilor.

„Deşiam dat nişte cifre spre 65 - 67% se pare că am fost uşor pesimist. Unii delegaţi tăcuţi din sală au fost extrem de deranjaţi de faptul că au fost 4 - 5 filiale care au reacţionat extrem de agresiv la adresa discursului preşedintelui şi apoi nu l-au lăsat pe premierul României, Florin Cîţu, să vorbească. Asta a creat o stare de nervozitate şi inclusiv din voturile indecişilor - mă refer la Dan Motreanu, la Ilie Bolojan sau Sectorul 1, Sebastian Burduja, au plecat în bloc spre Florin Cîţu, deranjaţi de comportamentul celor 4 - 5 filiale ale noastre”, a spus Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a spus că 91% dintre cei care au participat la Congresul PNL erau vaccinaţi, iar restul de 9% au intrat cu test PCR făcut vineri dimineaţa.


Florin Cîţu le-a cerut delegaţilor de la congresul PNL să îl voteze, pentru că îşi face bine treaba. El a spus că a început spălând vase în SUA şi a ajuns în conducerea unor bănci naţionale.. „Mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”, spune Cîţu.

„Eu sunt un om de echipă şi vreau să lucrez cu voi toţi, să construim, să facem PNL cel mai mare partid din România. Astăzi nu mă votaţi pe mine, ci votaţi un nou mod de a face politică. Votaţi o echipă. Vă aştept cu toţii în echipa mea. Vă garantez că atâta timp cât voi fi preşedinte deciziile le vom lua împreună. Sunt un liberal convins şi mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”, a spus Florin Cîţu

El a adăugat că se va lupta pentru refacerea coaliţiei de guvernare, însă niciodată nu va permite ca PNL să fie „îngenunchiat”.

„Eu sunt un liberal convins şi în orice poziţie am fost mi-am făcut bine treaba. Am început spălând vase în SUA şi am ajuns să fac parte din echipe de conducere din bănci naţionale. Sunt azi aici pentru că respect politicile liberale şi nu fac compromisuri. (...) Dragi colegi, suntem o echipă. Construim, nu ne sabotăm propriul guvern. (...) Ludovic Orban a avut un rol important pentru partid, îl apreciez pentru lucrurile bune, aşa cum l-am taxat de fiecare dată pentru lucrurile proaste. Acum PNL trebuie să facă o alegere care să duca partidul la alt nivel. (...) Azi vă cer să votaţi omul faptelor”, a adăugat Cîţu.

Discursul său a fost întrerupt deseori de susţinătorii actualului lider al partidului, care scandau „Orban, Orban”.


Votul pentru funcţia de preşedinte PNL a început.

În sală sunt prezenţi 4.874 delegaţi.

Florin Cîţu le-a cerut delegaţilor de la congresul PNL să îl voteze, pentru că îşi face bine treaba. El a spus că a început spălând vase în SUA şi a ajuns în conducerea unor bănci naţionale.. „Mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”, spune Cîţu.

„Fraţilor, ce facem cu guvernarea?” – s-a adresat Ludovic Orban colegilor săi, la Congresul PNL. El spune că niciodată nu a existat o cotă de neîncredere atât de mare pentru un premier sau un Guvern, aşa cum este Guvernul Cîţu. Orban promite că are soluţii la criza politică.


„Fraţilor, ce facem cu guvernarea?” – s-a adresat Ludovic Orban colegilor săi, la Congresul PNL. El spune că niciodată nu a existat o cotă de neîncredere atât de mare pentru un premier sau un Guvern, aşa cum este Guvernul Cîţu. Orban promite să are soluţii la criza politică.

„Fraţilor, ce facem cu guvernarea? Realitatea este în momentul de faţă că suntem într-o ecuaţie aproape imposibilă. Atâta timp cât nişte parteneri care au fost cu noi în coaliţie s-au retras din coaliţie şi au spus că au o singură condiţie pentru a reveni în coaliţie stau şi mă întreb cum vom îndeplini această condiţie”, a spus Ludovic Orban.

El spune că PNL va apăra Guvernul în Parlament la moţiunea de cenzură, dar se întreabă cu cine va face PNL majoritate parlamentară, dacă USR PLUS a condiţionat revenirea la guvernare de plecarea lui Florin Cîţu.
Orban denunţă „aranjamente pe sub masă” cu PSD.

„Credeţi că există vreun liberal cub capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD, cu refacerea USL-ului, cu compromiterea PNL într-o combinaţie pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu! Iar dacă există cineva să o spună deschis, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut. Şi dacă cineva îşi imaginează că cineva îşi imaginează că Guvernul minoritar va putea rezista cu sprijin în parlament înseamnă că naiv şi că nu cunoaşte PSD”, a spus Orban.

Acesta spune că soluţia este ca el să fie ales preşedinte PNL.

„Va fi ales cel care a provocat criza în loc să fie ales cel care are soluţia la criză?”, întreabă Orban, care spune despre el că este respectat de parteneri şi are capacitatea de a reface majoritatea parlamentară şi de a genera un guvern de 4 ani pentru România, condus de un premier al PNL.

„Nu pot să nu mă refer la adevăruri care sunt relevate în sondajele de opinie, dar pe care le simţiţi fiecare dintre dumneavoastră. Am ajuns să îmi fie din ce în ce mai greu să ies pe stradă să vorbesc cu oamenii, că mi se bate obrazul şi sunt întrebat ce faceţi cu România. V-am votat pentru că ne-aţi promis 4 ani de stabilitate, de investiţie, de construcţie, de dezvoltare şi ce criză politică şi vă rupeţi oasele între voi. Să fim foarte limpezi: astăzi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier sau un guvern care să aibă o cotă de încredere aşa de joasă şi ştiţi foarte bine că la ora actuală în România cota de neîncredere este atât de mare încât fiecare dintre noi trebuie să suportăm de la cetăţeni reproşuri şi cuvinte grele”, a mai spus Ludovic Orban.


Premierul Florin Cîţu nu este lăsat să îşi susţină moţiunea „România Liberală” la Congresul la care candidează pentru preşedinţia partidului. Din sală se strigă „Demisia”. A intervenit Ludovic Orban, care a cerut delegaţilor să fie lăsat Cîţu să îşi prezinte moţiunea.„Nu e nevoie”, i-a spus Cîţu.


Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia, a spus Klaus Iohannis: „Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid”. Iohannis a fost întrerupt de liberalii din sală care scandau numele lui Ludovic Orban.

„E imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia. Cu atât mai mult, când prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întreg PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să-i susţină cu toate forţele”, a spus Klaus Iohannis.

El a fost întrerupt de liberalii din sală, care scandau numele lui Orban.

„Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. Nu numai că PNL trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta”, adaugă şeful statului.

El a criticat modul în care s-a desfăşurat campania internă.

„Ne aflăm, şi nu pentru prima dată, într-un punct de inflecţiune, nu doar pentru PNL, cu şi pentru România. Trebuie să recunoaştem că nu a fost o campanie internă aşa cum mulţi ne-am fi dorit. PNL e un partid viu. Competiţia deschisă a fost mereu deschisă, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri pe idei, pe moţiuni şi pe proiecte. Să nu ne amăgim. Sub scuza campaniei internă au fost atacuri la persoană. Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure care sapă credibilitatea unui partid puternic”, afirmă Iohannis.


Liberalii se întrunesc, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii patru ani. În cursă s-au înscris Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Orban mizează pe baza partidului, iar din echipa lui Cîţu fac parte mai mulţi lideri, printre care Emil Boc şi Gheorghe Flutur.

Primul care şi-a anunţat candidatura la şefia PNL a fost actualul lider, Ludovic Orban. Pe 1 februarie spunea că şi-a informat colegii de partid că are intenţia de a candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

„Mi-am informat colegii, pentru că au fost foarte multe speculaţii, mi-am informat colegii că am această intenţie şi că o voi prezenta public imediat ce voi propune declanşarea procedurilor de convocare a congresului”, a declarat Ludovic Orban.

Florin Cîţu, după o perioadă în care a ezitat să spună dacă intră în cursa pentru şefia partidului, a anunţat pe 30 mai că va candida. Premierul Florin Cîţu era înconjurat de mai mulţi lideri din partid, între care Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Virgil Popescu, Alina Gorghiu şi alţii.

„Mulţumesc că sunteţi astăzi aici, alături de mine, când fac acest anunţ important pentru partid, pentru România şi pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiţia pentru preşedinţia PNL. Le mulţumesc liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid şi care şi astăzi mă susţin şi fac parte din echipa mea”, spunea atunci Cîţu.

Moţiunea sa se numeşte România Liberală.

„Am intrat în această cursă pentru că am realizat că este nevoie de mai mult. Era nevoie de mai mult liberalism şi în Partidul Naţional Liberal... După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL, eu construiesc echipe, avem nevoie de toţi... Această candidatură nu este despre mine sau contracandidatul meu, este despre viitorul PNL şi despre viitorul României. Trăiască România liberală”, spunea Florin Cîţu.

Perioada de campanie internă a fost marcată de o serie de atacuri între cei doi contracandidaţi.

Florin Cîţu afirma, la TVR, că actualul lider liberal alege „un mod foarte urât de a ieşi din politică” şi poate îşi va asuma propriile declaraţii cu privire la demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dacă va pierde cursa electorală internă.

Recent a venit şi răspunsul lui Orban: „A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Da ce m-a băgat el în politică, să spună când o să ies? El decide cine intră şi cine iese din politică? Nu îi e ruşine un pic?”.

Un alt motiv de dispute între cei doi a fost postarea lui Cîţu în care apăreau pe Instagram secvenţe din „Superman Returns”, însă cu faţa sa în locul actorului, dar şi declaraţia în care a recunoscut că nu ştie cât costă o pâine.

„Ai aruncat ţara în criză, eşti ameninţat de moţiune de cenzură, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problema mare”, a spus Orban.

„Am simţul umorului, le pun şi asta mi se pare bizar: că nu mai este simţul umorului în România. Le pun şi râd de mine. Filmuleţul cu Superman era aşa de bine făcut, era distractiv şi foarte bine făcut. Sunt diferit poate de ceilalţi (premieri - n.r.) pentru că sunt foarte sincer. Este un cont personal de Instagram, mi s-a părut distractiv şi am pus acolo. Mă aşteptam ca PSD, AUR sau USR să mă atace. Reacţia lui Ludovic Orban mi s-a părut bizară, dar înţeleg că este acum în tabăra USR şi PSD şi trebuie să fie alături de ei”, a reacţionat prim-ministrul.

Întrebat dacă se consideră Superman, Cîţu a spus că nu, iar postările sale sunt un mod de a comunica altfel: „lipsa simţului umorului mi se pare o problemă totuşi. Să nu ai simţul umorului şi să fii încleştat într-o luptă este trist”.

De asemenea, actualul lider al PNL l-a acuzat pe Florin Cîţu că a generat criza guvernamentală şi că a decis, fără să informeze preşedintele formaţiunii sau forurile de conducere, de intenţia de a demite un ministru USR PLUS, ceea ce a dus la ieşirea USR PLUS de la guvernare şi la depunerea unei moţiuni de cenzură pentru care Guvernul a sesizat CCR.

Pe 11 septembrie, în contextul în care Florin Cîţu este susţinut de peste 30 de lideri de organizaţii judeţene, Orban a acuzat „şmecherii” pentru desemnarea delegaţilor la congres. De asemenea, el spunea anterior că în decizia alegerii preşedintelui PNL trebuie să conteze doar voinţa membrilor de partid, nu cea a unei „entităţi din exteriorul” formaţiunii, spune Ludovic Orban: „Luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni”.

„Fiecare dintre dvs. aveţi în mâini soarta partidului. Unii aleg o strategie în care aduc preşedinţi de filiale în susţinerea candidaturii lor. Strategia mea este cu totul şi cu totul diferită. Eu ştiu că fiecare membru al PNL are discernământ, are o responsabilitate pentru viitorul Partidului Naţional Liberal şi va participa la luarea deciziei în mod activ, pentru că luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni. În decizia pe care o luăm trebuie să conteze doar membrii PNL şi nicio altă entitate din exteriorul PNL, pentru că e destinul pe care-l vom avea împreună”, a spus Ludovic Orban la conferinţa de alegeri din filiala Constanţa.

Recent, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Adunarea Generală ONU de la New York, şi-a declarat susţinerea faţă de premierul Florin Cîţu şi a anunţat că va participa la lucrările congresului PNL.

La Congresul PNL care se va desfăşura pe 25 septembrie vor participa aproximativ 5.000 de oameni.

Toţi participanţii la Congresul PNL vor avea certificat pentru a dovedi că sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau au rezultat negativ la testarea COVID. Documentul va fi solicitat la intrarea în sala unde va fi congresul şi va fi verificat de şefii delegaţiilor din ţară. Preşedinţii filialelor PNL sunt obligaţi să se asigure că membrii delegaţiei au toate documentele asupra lor şi vor semna o declaraţie pe propria răspundere. Nicio delegaţie nu va putea avea invitaţi din cauza regulilor anti-COVID.

În weekend, subprefectul capitalei Antonela Ghiţă a anunţat că, în condiţiile actuale, evenimentul PNL ar putea fi organizat doar cu jumătate din numărul anunţat de participanţi din cauza creşterii numărului de persoane infectate în Bucureşti. În aer liber pot fi mai multe persoane doar dacă acestea sunt vaccinate, conform regulii.

„Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale cu un număr mai mare de 2500 de spectatori este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, scrie în decizia autorităţilor.

Congresul PNL se va desfăşura la Romexpo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO