Eveniment

Liviu Dragnea: 2,25% - o contribuţie cumulată, nu o taxă în plus; s-a explicat şi comunicat prost

Liviu Dragnea: 2,25% - o contribuţie cumulată, nu o...

Autor: Liviu Dadacus

26.10.2017, 18:59 355

„Nu a fost vorba niciodată de vreo taxă de solidaritate sau de vreo taxă în plus. Noi vorbim de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat în sensul ... din contul angajatorului în contul angajatului, adică angajatul să aibă o contribuţie la pensie mai mare prestând aceeaşi muncă”, a spus Dragnea.

„Contribuţiile în total sunt 39,25%. Noi am spus că le vom face 35%, ceea ce se şi întâmplă. În schimb, există o decizie europeană în aşa fel încât în anii următori să poată să se facă corelări şi ajustări şi reglaje pentru cetăţenii europeni care lucrează în diverse state între anumite categorii de contribuţii – ajutor de şomaj, creanţe salariale, concedii...sunt patru sau cinci categorii care trebuie să se regăsească. Aceste patru-cinci contribuţii sunt prinse într-una singură astfel încât de la 39,25% se duce la 37,25%”, a adăugat Dragnea.

El a precizat că angajatul primeşte o contribuţie mai mare la pensie şi o contribuţie mai mare la Casa de Sănătate, iar angajatorul nu plăteşte nimic în plus, cheltuiala totală a angajatorului nefiind mai mare.

„Angajatul va avea un venit net mai mare şi angajatorul nu mai face cinci ordine de plată, face un singur ordin de plată iar statul hotărăşte prin fiecare lege a bugetului de stat cât din aceşti 2,25% care reprezintă o contribuţie cumulată, nu o taxă în plus, se duce pe şomaj, pe creanţe salariale, pentru că au fost ani în care, de exemplu, la ajutorul de şomaj erau excedente şi toată lumea se uita la acei bani pentru că nu putea să-i folosească în altă parte. Este foarte simplu”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă, în acest caz, oamenii nu au înţeles despre ce este vorba, liderul PSD a răspuns: „Oamenii au înţeles ce li s-a explicat. Din păcate s-a explicat prost. Nu e vorba de nicio taxă în plus, a fost comunicată prost”.

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat, joi, măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018. O măsură anunţată de ministrul de Finanţe a fost reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea acestora în dreptul salariaţilor.

”Contribuţiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuţiilor de la 39,25 plătite azi la un salariu brut se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie care se va numi <contribuţie asiguratoare pentru muncă>”, a mai anunţat ministrul de Finanţe.

De asemenea, Mişa a mai spus că va fi redus numărul de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la nouă la trei - contribuţia pentru pensie - CAS, plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate - CASS, plătită pentru salariat, precum şi contribuţia asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO