Eveniment

Locuintele ANL intra oficial in programul guvernamental „Prima Casa 2”

17.02.2010, 23:09 62

Imobilele construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL)vor putea fi cumparate si prin intermediul programului "PrimaCasa", a anuntat ieri premierul Emil Boc dupa sedinta deguvern.

Aceasta decizie ar putea insemna o lovitura pentru dezvoltatoriiimobiliari, in conditiile in care preturile solicitate de acestiasunt duble fata de cele din programul guvernamental. Piatatranzactiilor cu locuinte este amortita de aproape doi ani, pefondul restrictionarii accesului la creditare si al scaderiipreturilor.

Creditul pentru cumpararea unei locuinte prin programul "PrimaCasa" va fi garantat de Guvern in limita a 60.000 de euro, pentruimobile vechi ori a caror constructie a inceput deja, in vreme cepentru locuintele la care lucrarile nu au fost incepute creditul vafi garantat pana la suma de 70.000 de euro.

De asemenea, cumparatorii care vor fi organizati in asociatii lacare pot participa minim sapte persoane vor primi garantii pentrucredite in vederea achizitionarii unor imobile noi in valoare de75.000 de euro, a decis ieri Guvernul. Creditele contractate prin"Prima Casa" erau garantate pana in prezent in limita a 60.000 deeuro, indiferent de anul in care a fost ridicata constructia.

"Avansul minim pe care il cerem este de 5% si nu in jur de25-30%, cum este in cazul creditelor ipotecare, fara a mai finevoie de garantii suplimentare, asa cum trebuie sa procedezi incazul creditelor ipotecare. In cadrul Programului «Prima Casa»,statul instituie o garantie care are o valoare de 60.000 de euro,70.000 de euro sau 75.000 de euro", a aratat premierul Emil Boc lafinele sedintei de guvern. Premierul sustine ca noul program("Prima casa II") pune accentul pe constructia de locuinte de lazero, care sa aiba efect multiplicator in economie. Potrivitministrului finantelor Sebastian Vladescu, cei care vor garantiipentru locuinte noi primesc o garantie cu care merg la banci, iarbancile elibereaza banii "pe stadii de executie" alelucrarilor.

Potrivit lui Vladescu, esentiala in cazul constructiilor inasociere este ca persoanele sa detina un teren in comun, fara safie necesar ca asocierea sa aiba o forma juridica.

Garantiile sunt acoperite cu ipoteca legala de rang I asupralocuintelor achizitionate prin program. Plafonul de garantii pentruprogramul Prima Casa este de 700 de milioane de euro in 2010.

La demararea programului "Prima Casa", in vara trecuta, Guvernula fixat un plafon de garantii de 1 miliard de euro. Doar 60% dinsuma (608 mil. euro) a fost folosit pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO