Eveniment

Locuintele ar putea fi inchiriate pe minimum un an

04.03.2008, 20:20 15

Contractele de inchiriere a locuintelor urmeaza sa fie incheiate pe o perioada determinata si sa aiba o durata de minimum un an, conform proiectului de modificare a Legii chiriei prezentat ieri de Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor (MDLPL).
Proiectul face parte din pachetul legilor privind locuirea care va fi supus dezbaterii publice saptamana viitoare.
Noul pachet de legi este inspirat in mare parte din sistemul austriac, potrivit ministrului, si cuprinde legea locuintei, legea privind inchirierea locuintelor si a reglementarii raporturilor dintre locatori si locatari, legea asociatiilor de proprietari si legea privind dezvoltarea locuintelor in parteneriat public-privat. Aceasta din urma va fi gata cel mai probabil in urmatoarele doua saptamani, cand va fi lansata spre dezbatere publica.
"Legea privind inchirierea locuintelor va armoniza toate reglementarile existente in legislatia nationala cu celelalte tari din Uniunea Europeana, iar noutatea care intervine este durata contractului de inchiriere care va fi de minim un an, iar perioada de incheiere este determinata", a spus Borbely.
Ministrul a mai lansat anul trecut un astfel de proiect care prevedea ca inchirierea locuintelor sa fie facuta prin contracte incheiate pe o perioada de cinci ani, iar acordurile sa poata fi reziliate doar in anumite situatii, precum neplata chiriei pe trei luni consecutiv sau degradarea imobilului.
Proiectul a fost criticat dur de specialistii din domeniul imobiliar, care au apreciat ca aplicarea acestor prevederi ar incuraja tranzactiile "la negru". Noua lege a chiriilor mai prevede ca rezilierea contractului de inchiriere se va face cu un preaviz de sase luni atunci cand initiativa ii apartine locatorului si cu un preaviz de trei luni, daca initiativa vine din partea chiriasului.
Statutul chiriasului va fi reglementat printr-un contract, care presupune drepturi si obligatii si pentru proprietar, si pentru chirias. Astfel, proprietarul nu va mai putea modifica arbitrar chiria, iar chiriasul va avea mai multe obligatii in ceea ce priveste administrarea locuintei sau a imobilului respectiv.
"Dorim sa reglementam legea chiriilor, dar nu in sensul de a impune chirii, ci de a crea o balanta intre drepturile si obligatiile proprietarului si cele ale chiriasului", a mai adaugat Borbely.
Ministrul spera ca pachetul de legi sa poata fi aplicat din acest an, iar pentru adoptarea lui va cere procedura de urgenta in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO