Eveniment

Loteria a început anul cu stângul, nicio tragere la 6/49 în prima săptămână

Foto: Alexandru Hojda

Foto: Alexandru Hojda

Autor: Mirabela Tiron

06.01.2015, 00:06 141

Loteria, o companie cu afaceri de un miliard de lei anul trecut (circa 227 de milioane de euro) şi o „vacă de muls“ pentru toate partidele de la guvernare, a preluat şi va asigura funcţionarea întregului sistem pentru jocul Loto 6/49 prin specialişti proprii, după ce a încheiat contractul cu grecii de la Intralot, au declarat pentru ZF oficialii companiei.

Operatorul de jocuri nu a organizat trageri la Loto 6/49 pentru 4 şi 8 ianuarie, anunţând că prima tragere la acest joc va avea loc pe 11 ianuarie, decizie motivată prin faptul că „Loteria Română îşi poate stabili propria politică de marketing şi vânzări“.

„Loteria nu înregistrează pierderi prin neorganizarea tragerilor loto în zilele de 4 şi 8 ianuarie 2014“, au transmis oficialii companiei către ZF.

Compania vinde însă bilete de zeci şi chiar sute de mii de euro pentru fiecare tragere organizată.

 

6/49 generează circa 38% din afacerile Loteriei

În primele 11 luni de anul trecut, Loto 6/49 a generat venituri de 283 de milioane de lei (64 mil. euro), sumă ce reprezintă 37,88% din cifra de afaceri a companiei aferentă acelei perioade, potrivit reprezentanţilor companiei.

 „Ultimele bilete pe care le-am vândut pentru  Loto 6/49 sunt cele din 30 decembrie de la prânz, când a avut loc ultima extragere. De mâine (azi-n.red.) ni s-a spus să punem în vânzare biletele pentru acest joc.  Pe 4 şi 8 ianuarie nu au fost programate trageri“, a spus un angajat al unui punct de lucru al Loteriei din Galaţi. „De mâine (azi –n.red.) vom pune în vânzare biletele pentru jocul 6/49 pentru prima extragere de anul acesta“, potrivit unui angajat de la un punct de lucru din Capitală.

Loto 6/49 este un joc de tip loto, unde participanţii pot alege şase numere între 1 şi 49 pe care să le joace. Tragerea la sorţi a numerelor câştigătoare se face prin extragerea din urnă a 6 numere. Participanţilor li se oferă patru categorii de câştiguri, cel mai mare premiu fiind obţinut de cel care a reuşit să ghicească cele şase numere câştigătoare. Preţul unei variante simple de joc este de 4,8 lei.

La finalul anului trecut, pe 31 decembrie, Loteria a încheiat colaborarea cu compania care asigura asistenţa tehnică pentru acest joc, Intralot (Grecia), un contract controversat de altfel. Grecii de la Intralot primeau 7,5% din încasările totale de la loto pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

„Contractul cu Intralot a expirat anul trecut, la finalul lunii decembrie“, au transmis oficialii Loteriei. Oficialii companiei Intralot nu au răspuns solicitării ZF.

Pe 29 decembrie anul trecut, Darius Vâlcov, ministrul finanţelor, anunţa că Loteria nu va mai prelungi contractul cu firma Intralot, care expira chiar la finalul lui 2014,  dar că va negocia contracte cu o parte din subcontractorii Intralot şi că Loteria a început demersurile pentru ca din ianuarie 2015 să asigure funcţionarea întregului sistem prin specialişti proprii. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au făcut alte comentarii cu privire la situaţia de la Loterie.

Încă din 1992  Loteria avea un contract cu grecii de la Intralot, iar în 2003 a trecut pe un contract de zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013 şi care a fost prelungit prin acte adiţionale.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (circa 3,7 milioane euro) Loteria, Intralot, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Tot anul trecut, în august, Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. 

În 2013, Loteria încheia un alt contract şi  anunţa sec un „parteneriat“ pe 15 ani cu grupul austriac Novomatic în afacerea cu „păcănele“, businessul care aduce companiei de stat aproape jumătate din încasări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO