Eveniment

Lovitură de un miliard de euro pentru statul român la finalul lui 2018: Curtea de Apel dispune întoarcerea la stat a terenului de 224 de hectare pe care se află mallul Băneasa, în dosarul Popoviciu

Lovitură de un miliard de euro pentru statul român la...

Autor: Ionut Muresan

28.12.2018, 13:40 7375

Un teren de 224 de hectare care a făcut obiectul infracţiunilor din dosarul în care Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare se va întoarce în posesia statului român. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti pe latură civilă, în procesul în care Popoviciu a fost condamnat.

Terenul de 224 de hectare, obiectul infracţiunilor din dosarul în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare, urmează să revină în posesia statului român, au decis magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti pe latură civilă, în procesul în care omul de afaceri a fost condamnat pentru fraudele cu terenurile Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. Decizia nu este definitivă. Pe acest teren este construită şi Ambasada SUA.

Potrivit deciziei instanţiei, terenul retocedat are ca delimitare la Est - comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la Vest – D.N.1, la Nord – Bd. Privighetorilor. Ambasada SUA, aflată la adresa Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6 se află în interiorul acestei delimitări.

Terenul este situat în şos. Bucureşti-Ploieşti nr.42-44, sector 1, Bucureşti, nr. cadastral 4506, şi este identificat de magistraţi cu următoarele vecinătăţi: la Est - comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la Vest – D.N.1, la Nord – Bd. Privighetorilor şi a construcţiilor existente – clădire, plus anexe – sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”.

„Obligă pe inculpaţii Popoviciu Gabriel-Aurel, Alecu Ioan-Niculae, Bejenaru Andrei-Mihai, Diaconescu Ştefan, în solidar cu părţile responsabile civilmente - S.C. Băneasa Investments S.A., S.C. Băneasa Bussines & Tehnology Park S.A. şi S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L. - la restituirea imobilului teren în suprafaţă de 224,6 hectare, precum şi a contravalorii construcţiilor demolate şi existente iniţial pe terenul în cauză, în sumă de 1.418.646,6 lei şi dobânzile legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei şi până la achitarea integrală a debitului. 4. Constată nulitatea absolută a tuturor actelor încheiate cu privire la imobilul compus din teren şi construcţii, situat în şos. Bucureşti-Ploieşti nr.42-44, sector 1, Bucureşti, număr cadastral 4506”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Prin aceeaşi decizie instanţa a menţinut sechestrul asigurător instituit în acest dosar.

„Menţine sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa nr.23 din data de 8 decembrie 2012 emisă în dosarul nr.206/P/2006 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi extinderea acestei măsuri asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, aparţinând următoarelor persoane fizice Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae, Diaconescu Ştefan şi persoane juridice: S.C. Băneasa Investments S.A., S.C. Băneasa Bussines & Tehnology Park S.A. şi S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L., până la restituirea integrală a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare şi a construcţiilor - sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”, precum şi a sumei de 1.418.646,6 lei şi dobânda legală aferentă acesteia, de la data rămânerii definitive a prezentei şi până la achitarea integrală a acesteia”, se arată în decizia instanţei.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în luna august 2017, la şapte ani de închisoare, pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti (USAMV). Decizia a fost luată de judecătorii instanţei supreme, iar prin condamnarea aplicată, magistraţii au redus pedeapsa primită de omul de afaceri, în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, când a primit nouă ani de închisoare. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Ioan Niculae Alecu primind şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO