Eveniment

Lovitură dură din partea Comisiei Europene: România trebuie să renunţe la TVA defalcată, cu toate că încasările din TVA sunt în 2018 la un nivel record

Lovitură dură din partea Comisiei Europene: România...

Autor: Sorin Pâslaru

12.11.2018, 00:03 821

Comisia Europeană a cerut României să renunţe la aplicarea TVA defalcată, măsură prin care Ministerul Finanţelor a încercat să reducă evaziunea uriaşă la acest capitol al taxării, iar ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că este nevoit să se conformeze legislativ până la 1 ianuarie 2019.

„O să văd cum au fundamentat, discutăm în guvern şi vom lua măsura corectă şi legală. Orice schimbare se va aplica de la 1 ianuarie“, a spus Teodorovici la o televiziune de ştiri, citat de Mediafax.

În încercarea de a reduce evaziunea la TVA, evaluată chiar de Comisia Europeană la 35%, cea mai mare din UE, guvernul a introdus de la 1 ianuarie TVA defalcată, aplicabilă pentru firmele cu întârzieri mai mari de 30 de zile la plata TVA, pentru firmele în insolvenţă. De asemenea, firmele care vor singure să aplice procedura beneficiază de o reducere de 5% la impozitul pe profit.

Plata TVA defalcată înseamnă că pentru aceste firme – despre care Alexandru Milcev, partener fiscalitate la EY, spune că sunt circa 20.000 – TVA se plăteşte într-un cont separat, care este debitat şi creditat doar cu TVA aferentă tranzacţiilor şi din care se plăteşte lunar TVA-ul către stat.

Măsura ar fi trebuit să fie iniţial valabilă pentru toate firmele din România, de la 1 ia­nuarie 2018, dar la protestele mediului de afaceri a fost restrânsă doar la firmele în dificultate financiară şi la cele care optează voluntar ca să beneficieze de bonu­sul la impozitul pe profit.

Statul încasează anual 12 miliarde de euro din TVA şi potrivit calculelor Comisiei, pornind de la consum aşa cum este măsurat ca pro­por­ţie în PIB, ar trebui să înca­seze 17-18 miliarde de euro.

Mesajul Comisiei Euro­pene este surprinzător având în vedere că se discută chiar la nivel european o astfel de măsură. Raţiunea introdu­cerii acesteia este că, în fapt, firmele nu fac decât să colecteze TVA de la clienţi în numele statului.

Reprezentanţii firmelor de audit din aşa-numitul Big 4: PwC, KPMG, Deloitte şi E&Y, pentru care consultanţa privind stabilirea TVA de plată sau asistenţa contribuabilor în dispu­tele pe care aceştia le au cu Fiscul reprezintă linii majore de business, s-au declarat de la început împotriva măsurii. 

După introducerea măsurii, încasările din TVA au crescut accentuat, pentru că firmele plătesc la timp ca să nu ajungă să fie puse în situaţia de a aplica TVA defalcată. Astfel, pe primele 9 luni din 2018 încasările din TVA au fost de 42 mld. lei (9 mld. euro), nivel record, în creş­tere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate că cifra de afaceri din comerţ nu a crescut decât cu 4,5% an la an.

În toţi anii anteriori, creşterea încasărilor din TVA a fost în urma creşterii cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO