Eveniment

Lovitură pentru agricultură: Peste 70.000 de hectare cultivate au fost afectate de seceta pedologică

Lovitură pentru agricultură: Peste 70.000 de hectare...

Autor: Cosmin Pirv

21.07.2022, 13:57 1038

Peste 70.000 de hectare de culturi din 14 judeţe din ţară sunt afectate de seceta pedologică, a anunţat joi Ministerul Agriculturii.

Potrivit unui comunicat al ministerului, secetă pedologică a afectat 70.562 hectare cultivate în judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui şi Ilfov.

Reprezentanţii Ministerului AGriculturii spun că este vorba de date transmise de prefecturi şi care privesc culturile unde recoltatul s-a încheiat.

Procesul de constatare este în plină desfăşurare şi la culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua şi înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic.

Ministerul Agriculturii anunţă că la nivelul fiecărui judeţ este instituită procedura care stabileşte modalităţile de constatare şi înregistrare a pagubelor.

„În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafeţelor calamitate şi a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentat al APIA şi un reprezentant al Direcţiei Agricole judeţene, evaluează la faţa locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităţilor locale”, se arată în comunicat.

Termenul de depunere a documentaţiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc - secetă pedologică- este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu şi triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO