Eveniment

Lovitură pentru românii din străinătate: BEC nu aprobă cererea de prelungire a programului de vot în Diaspora

Lovitură pentru românii din străinătate: BEC nu aprobă cererea de prelungire a programului de vot în Diaspora

Autor: Ana Petrescu

26 mai 2019 669

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit  că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secţiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituţiei.

Motivul pentru care BEC a decis astfel este că Legea privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislaţiei, au explicat sursele citate.

Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

Decizia vine după ce preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

De asemenea, solicitări pentru prelungirea programului de vot în Diaspora au fost făcute şi de Alianţa USR PLUS, PMP şi PNL.