Eveniment

Lovitură pentru un Uber: Compania pierde 5,9 miliarde de dolari din cauza scăderii valorii investiţiilor în Asia

Lovitură pentru un Uber: Compania pierde 5,9 miliarde de...

Autor: Dorin Oancea

05.05.2022, 09:55 69

Grupul Uber a înregistrat pierderi de 5,9 miliarde de dolari, în principal din cauza participaţiilor sale în alte companii, scrie BBC. 

Firma a declarat că aproape toate pierderile au fost rezultatul scăderii valorii investiţiilor în companii, inclusiv în doi giganţi asiatici ai transportului cu maşina - Didi din China şi Grab din Asia de Sud-Est.

Acţiunile Didi şi Grab s-au prăbuşit de la listarea la New York anul trecut.

În pofida pierderii, şeful Uber a subliniat progresele înregistrate de Uber în ceea ce priveşte recuperarea de pe urma impactului pandemiei.

Acest lucru a venit în contextul în care compania a declarat că numărul de călătorii efectuate a crescut cu 18% pentru cele trei luni până la sfârşitul lunii martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru a contribuit la creşterea veniturilor cu 136%.

Pierderea Uber în primul trimestru a urcat la 5,9 miliarde de dolari, de la 108 milioane de dolari în urmă cu un an, din cauza scăderii cu 5,6 miliarde de dolari a valorii participaţiilor la alte afaceri, în principal la compania chineză de transport în comun Didi.

Cu toate acestea, Uber dispune de suficient numerar pentru a păstra aceste participaţii care generează pierderi şi a aştepta un moment mai bun pentru a le vinde, a declarat directorul financiar Nelson Chai.

Acţiunile companiei au încheiat şedinţa de tranzacţionare de miercuri de la New York cu 4,65% mai jos.

În 2016, în contextul în care se confrunta cu o concurenţă dură în China, Uber şi-a vândut afacerile din cea de-a doua economie a lumii către Didi, în schimbul unei participaţii de 18% în firma cu sediul la Beijing.

Evaluarea Didi pe piaţa americană a scăzut cu peste 80% de la debutul său pe bursa din New York, în vara anului trecut, în valoare de 4,4 miliarde de dolari.

La câteva zile de la listare, autoritatea chineză de reglementare în domeniul internetului a ordonat magazinelor online să nu ofere aplicaţia Didi, afirmând că aceasta colectează ilegal datele personale ale utilizatorilor.

În decembrie, compania a anunţat că intenţionează să îşi retragă acţiunile de la New York şi să îşi mute listarea la Hong Kong.

Săptămâna aceasta, Didi a dezvăluit că se confruntă cu o investigaţie din partea organismului de supraveghere a pieţei bursiere din SUA în legătură cu oferta sa publică iniţială (IPO).

În 2018, când ambele firme erau încă în proprietate privată, Uber şi-a vândut afacerile din Asia de Sud-Est către Grab pentru o participaţie de 27,5% în compania cu sediul în Singapore.

Acţiunile Grab au scăzut puternic la debutul lor pe platforma de tranzacţionare Nasdaq din New York, în decembrie anul trecut.

Evaluarea sa bursieră a scăzut cu aproape 75% de la IPO, care a fost cea mai mare listare în SUA a unei firme din Asia de Sud-Est.

Uber deţine, de asemenea, o participaţie la firma indiană de livrare de mâncare Zomato, pe care a obţinut-o în 2020 în schimbul operaţiunilor Uber Eats din India.

Acţiunile Zomato şi-au înjumătăţit aproape valoarea de la debutul pe bursă din iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO