UPDATE 18:28: Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că Iohannis a dezămăgit oamenii, însă acum coaliţia se va concentra pe viitor şi pe campania electorală.
„N-am avut discuţii foarte aplicate pe acest subiect. Astăzi, când a anunţat conferinţa de presă, era clar că va avea ceva de comunicat, ceva important. Şi atunci ne-am gândit că asta urmează să se întâmple. Dar am fost surprinşi. Da, nu am ştiut până astăzi dimineaţa. Este în acest moment trecutul. Nu vreau să rămânem ancoraţi în trecut, trebuie să ne întoarcem spre viitor. Sigur, acum mai bine de 10 ani a fost ales cu mari aşteptări, cu speranţe uriaşe. În momentul în care pleacă, domnul preşedinte Iohannis lasă o societate destul de tensionată, furioasă, dacă vreţi, dar este şi o şansă pentru noi, pentru coaliţie, să ne concentrăm asupra campaniei şi asupra viitorului”, a explicat acesta pentru Agerpres.
UPDATE 16:54: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a spus că demisia lui Iohannis l-a surprins, precum şi faptul că România trebuie să rămână ancorată valorilor europene.
„Nu ştiam acest lucru. M-a surprins şi pe mine. Nu aş vrea să fac alte comentarii decât legate de ceea ce avem de făcut în continuare. De 10 ani, România s-a bucurat de stabilitate politică şi economică. Asta a adus şi pace, şi linişte, şi prosperitate. În perioada următoare, trebuie să ne orientăm pe aceste obiective, România să rămână ancorată în arhitecturile politico-instituţionale internaţionale care i-au garantat şi pacea, şi securitatea, şi liniştea, şi prosperitatea”.
UPDATE 16.26: Sebastian Burduja, ministrul Energiei, după anunţul demisiei lui Iohannis: „Decizia preşedintelui Iohannis este decizia unui om pe care îl respect pentru tot ceea ce a făcut bine pentru ţara noastră. Este un preşedinte în faţa căruia am depus de trei ori jurământul ca ministru şi care a menţinut România pe calea corectă: pro-dezvoltare şi pro-occidentală. Nu este momentul şi nici timpul să vorbim acum despre moşteniri, cu bune şi cu rele”.
UPDATE 16:22: Ciprian Ciucu, prim-vicepreşedinte PNL şi Primar al Sectorului 6, după demisia lui Iohannis. „Bolojan este omul care aduce ordine în haos. Ilie Bolojan este un lider pragmatic cunoscut pentru eficienţă şi capacitatea de a livra rezultate”.
UPDATE 16:15: Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, spune că „e obligaţia preşedintelui să-şi ducă mandatul până la capăt. Iar falsificatorii de Constituţie care spun că trebuia să plece la cinci ani nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituţia spune foarte clar: Preşedintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales. Deci preşedintele nostru n-a reuşit să reziste presiunii unei grupări care vrea restauraţie în România şi a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi”.
Fostul preşedinte, Traian Băsescu a mai adăugat că un preşedinte ştie întotdeauna că este ales cu peste 50% şi după 10 ani termină mandatul cu 5-6% simpatie, pentru că viaţa politică erodează. Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe preşedinte să rămână să-şi ducă mandatul, ci Constituţia îl obligă să rămână să-şi ducă mandatul.
Fostul preşedinte şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul României în contextul situaţiei complicate de securitate regională, precum şi faţă de credibilitatea unui preşedinte interimar în acestă situaţie.
„Vreţi să ştiţi ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situaţia de securitate regională şi aşa mai departe. Cum credeţi că va merge un preşedinte interimar? Şi cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român şi pentru poporul român, în discuţii care vor defini viitorul acestei ţări şi a lumii democratice în următori ani”, s-a întrebat retoric fostul preşedinte Traian Băsescu.
El a adăugat că Iohannis a cedat presiunii unei „grupări” care urmăreşte o „restauraţie” în România, referindu-se la „penalii din România deţinători de televiziuni de ştiri” şi anumiţi analişti şi realizatori media.
Demisia lui Klaus Iohannis survine în contextul în nu mai avea susţinere în parlament şi urma o procedură de suspendare împotriva sa.
UPDATE 16:12: Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale, a comentat demisia lui Klaus Iohannis: „Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii”.
„Klaus Iohannis a plecat. Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii”, a reacţionat Nicuşor Dan.
UPDATE 16:10: Crin Antonescu a avut o primă reacţie după anunţul lui Klaus Iohannis privitor la demisie. Antonescu a spus că decizia lui Klaus Iohannis este una înţeleaptă. Procedăm în consecinţă, a adăugat candidatul alianţei de guvernare pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.
Declaraţia a fost făcută luni, la finalul unei şedinţe cu reprezentanţii primarilor din ţară.
„Cred că este o situaţie preferabilă unei suspendări. Decizia a fost una înţeleaptă, procedăm în consecinţă”, a declarat Crin Antonescu.
Cei care au iniţiat demersul au avut în vedere avantaje electorale, îmi pare rău că s-au alăturat şi alţii, a adăugat Antonescu referindu-se la USR.
El a respins scenariul în care ar putea fi înlocuit din cursa electorală de cei de la PNL şi PSD.
UPDATE 16:00: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, premier, spune că nu a ştiut de intenţia lui Klaus Iohannis de a demisiona din funcţia de preşedinte al României. El spune că Antonescu va rămâne candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale.
„Nu am ştiut de acest anunţ”, spune Marcel Ciolacu.
El afirmă că, „cu certitudine, Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliţiei”.
„Crin Antonescu este candidatul coaliţiei şi va rămâne candidatul coaliţiei”, adaugă el.
Întrebat dacă Iohannis ar fi trebuit să demisioneze mai devreme, liderul PSD spune: „Nu sunt un mare fan al preşedintelui Klaus Iohannis, nu l-am votat niciodată. M-a numit fiindcă a fost obligat de Constituţie, fiindcă a existat o majoritate. Chiar dacă eşti preşedintele României, nu numeşti după capul tău”, încheie Ciolacu.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România şi cetăţenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
UPDATE 15:20. La scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunţat, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, au apărut primele reacţii în presa internaţională.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România şi cetăţenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa în Parlament.
Reuters relatează că preşedintele centrist al României, Klaus Iohannis, a demisionat în timp ce partidele parlamentare de extremă-dreapta din opoziţie intenţionau să îl pună sub acuzare.
„Statul membru al Uniunii Europene şi al NATO, care se învecinează cu Ucraina, a fost aruncat în haos instituţional anul trecut, când Călin Georgescu, un critic al NATO de extremă dreapta, puţin cunoscut, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale”, scrie publicaţia.
Bloomberg transmite că decizia lui Klaus Iohannis, care trebuia să părăsească funcţia de şef de stat la sfârşitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de repetare a scrutinului prezidenţial din mai, dar ar putea reduce presiunea politică, deoarece furia publică provocată de anii de corupţie se îndreaptă împotriva partidelor tradiţionale şi alimentează extrema dreaptă.
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anunţat luni, 10 februarie, demisia, recunoscând criticile privind menţinerea sa în funcţie după anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie”, scrie AFP.
Associated Press informează, de asemenea, că Iohannis a demisionat ca urmare a presiunii din partea populiştilor.
UPDATE 15:10. Imediat după demisia preşedintelui Klaus Iohannis, Victor Ponta a avut o primă reacţie. El este de părere că „sistemul Iohannis” controlează încă România.
„Ce blestem pe România. Acum s-a încheiat!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
În opinia lui, „toţi complicii şi trădătorii care l-au adus pe Iohannis şi l-au ţinut în funcţie împotriva românilor sunt încă la 'putere'”, adăugând că „sistemul Iohannis” ar controla încă România.
„(...) încearcă sa impună in continuare un preşedinte la fel de antiromân şi la fel de ticăloşit”, a precizat Ponta, pe reţeaua de socializare menţionată anterior. „Trebuie să ne luăm ţara înapoi şi să-i vedem plecaţi pe toţi! Doar aşa putem să punem din nou România şi românii pe primul loc!”, şi-a încheiat el mesajul.
UPDATE 14:55 „Ne interesează soarta acestei ţări, iar România, pentru a-şi putea continua parcursul democratic, de a îmbunătăţi ceea ce avem, este nevoie de o susţinere solidă pentru candidatul coaliţiei Crin Antonescu”, a spus Emil Boc, imediat după anunţul demisiei lui Klaus Iohannis.
„El nu este doar Crin Antonescu, persoană fizică, el este acela care astăzi poate asigura continuitatea procesului democratic în această ţară şi a împiedica România să revină la practici ale trecutului totalitar”, a declarat, de asemenea, Emil Boc.
El este de părere că românii suferă de o „amnezie istorică”, exact ca în perioada interbelică, atunci când lideri autoritari au confiscat voinţa poporului şi au dus la dictatură şi la războaie, astăzi, pregătim un asemenea teren de zdruncinarea democraţiei, de distrugerea ei din interior”.
Întrebat dacă decizia preşedintelui, de luni, este preferabilă, Emil Boc a răspuns afirmativ: da, această demisiere era preferabilă unei proceduri de suspentare care ar fi pus tara într-o situaţie mult mai complicată şi pe scena internă şi pe scena internaţională şi în ceea ce pierde credibilitatea României”.
„Demisia este un act democratic”, a mai spus Boc, adăugând că „face parte din regulile jocului democratic, trebuie primită ca atare, avem o Constituţie, avem mecanisme constituţionale care să asigure continuitatea vieţii democratice în România, deci, în această perspectivă, este o soluţie care asigură stabilitatea democratică a ţării”.
UPDATE 14:50. Crin Antonescu a avut o primă reacţie după anunţul lui Klaus Iohannis privitor la demisie. Antonescu a spus că decizia lui Klaus Iohannis este una înţeleaptă. Procedăm în consecinţă, a adăugat candidatul alianţei de guvernare pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.
Declaraţia a fost făcută luni, la finalul unei şedinţe cu reprezentanţii primarilor din ţară.
„Cred că este o situaţie preferabilă unei suspendări. Decizia a fost una înţeleaptă, procedăm în consecinţă”, a declarat Crin Antonescu.
Cei care au iniţiat demersul au avut în vedere avantaje electorale, îmi pare rău că s-au alăturat şi alţii, a adăugat Antonescu referindu-se la USR.
El a respins scenariul în care ar putea fi înlocuit din cursa electorală de cei de la PNL şi PSD.
UPDATE 14:45. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale, a comentat demisia lui Klaus Iohannis: „Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii”.
„Klaus Iohannis a plecat. Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii”, a reacţionat Nicuşor Dan.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România şi cetăţenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa în Parlament.
UPDATE 14:40. Protest cu scandal în Piaţa Victoriei, după anunţul lui Iohannis. Susţinătorii lui Călin Georgescu au forţat dispozitivul de panouri metalice.
Jandarmeria Capitalei anunţă că, în urmă cu puţin timp, manifestanţii au forţat dispozitivul de panouri metalice, au exercitat presiuni asupra forţelor de ordine şi au blocat carosabilul din faţa Palatului Victoria.
În acest moment, jandarmii, prin echipele de dialog şi dispozitive specifice de ordine publică îndrumă participanţii către centrul Pieţei Victoriei, pentru siguranţa lor, a traficului rutier şi a celorlaţi cetăţeni.
Jandarmii subliniază faptul că această manifestaţie nu a respectat prevederile cadrului legal în vigoare privind declararea şi organizarea adunărilor publice.
UPDATE 14:30. Preşedinta USR, Elena Lasconi, a comentat anunţul privind demisia lui Klaus Iohannis. Demisia lui vine foarte târziu, e nevoie să repunem România pe drumul corect, a spus Lasconi. Declaraţia a apărut la câteva minute după ce Iohannis a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte.
Mesajul Elenei Lasconi a fost trimis pe Facebook.
„Un preşedinte rupt de realitate, defazat şi fără nicio grijă faţă de oamenii care şi-au pus încrederea în el! Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Şi nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină ţara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile ruşilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin? După 10 ani cu Iohannis la Cotroceni, din păcate, şi o spun ca om care a crezut în el, România este mai vulnerabilă ca oricând. Pe tura domniei sale democraţia s-a făcut fărâme şi acest lucru nu îi poate fi iertat”, a scris Lasconi.
Lidera USR a mai spus că este nevoie ca România să revină pe drumul corect.
„Mă bucur că presiunea pusă de USR în Parlament l-a scos pe Iohannis din adormire şi nu ne vom opri aici. Avem nevoie să reaşezăm instituţiile statului ca să lucreze pentru cetăţeni, nu pentru vremelnici cocoţaţi în funcţii. Acum, e nevoie de noi toţi, e nevoie să repunem România pe drumul corect. Avem nevoie de adevăr, dreptate şi un lider autentic care să ţină direcţia spre Vest!”, a precizat Elena Lasconi.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România şi cetăţenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa în Parlament.
UPDATE 14:28. Reacţia lui George Simion la demisia lui Iohannis: E victoria voastră
Este victoria voastră, scrie liderul AUR, George Simion, după ce Klaus Iohannis a anunţat că demisionează.
„E victoria voastră! Acum e timpul pentru turul 2 înapoi”, scrie pe Facebook George Simion.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România şi cetăţenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa în Parlament.
Preşedintele Klaus Iohannis a demisionat din funcţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus că în Parlamentul României s-a pus în mişcare procedura de suspendarea preşedintelui, demers pe care Iohannis îl consideră „inutil” pentru că, oricum, peste puţine luni va pleca din funcţie, după alegerea noului preşedinte.
„Este un demers nefondat pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituţia. Şi este un demers păgubos pentru că, de aici, toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanşează referendumul de demiterea preşedintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern şi va avea efecte, din păcate, şi în plan extern”, a spus Iohannis, în discursul său.
Acesta spune că în plan intern, referendumul va fi unul „eminamente negativ”: „Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord”.
„Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să-şi prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată şi foarte negative. Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii”, afirmă Iohannis.
În acest context, preşedintele şi-a anunţat demisia.
„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte ale României. Voi pleca din funcţie poi mâine pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Potrivit Constituţiei, în eventualitatea în care funcţia de preşedinte rămâne vacantă, fie prin demisie, deces sau demitere, interimatul este asigurat de preşedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaţilor.
În acest scenariu, preşedintele interimar al ţării ar deveni Ilie Bolojan, care în prezent este preşedintele Senatului.
Până la alegerea unui nou şef de stat, preşedintele interimar preia atribuţiile constituţionale ale preşedintelui. Printre acestea, preşedintele care asigură interimatul reprezintă statul român pe plan intern şi internaţional, promulgă legi şi poate cere reexaminarea acestora, poate sesiza Curtea Constituţională în legătură cu constituţionalitatea legilor, poate numi şi revoca miniştri, la propunerea prim-ministrului şi îndeplineşte funcţia de comandant suprem al forţelor armate.
Cu toate acestea, preşedintele interimar nu poate să dizolve Parlamentul, nu poate iniţia un referendum şi nu poate numi un alt prim-ministru, notează Mediafax.