Eveniment

Lucia Morariu, ANAT: Reducerea TVA în turism va duce la diminuarea evaziunii fiscale, care acum este undeva la 90%

Autor: Roxana Rosu

11.12.2014, 08:04 318
Reducerea TVA pentru pachete turistice cu ca­zare şi demipensiune sau all-inclusive va avea ca prim efect diminuarea evaziunii fiscale din acest sector şi creşterea numărului de români care vor opta pentru vacanţe în ţară, mai ales la servicii all-inclu­sive, sunt de părere repre­zentanţii industriei ospitalităţii.
 
„Este un mare pas înainte faptul că această mă­sură a fost acceptată în negocierile guvernului cu FMI. Sperăm ca până la 1 ianuarie 2015 pro­ce­durile să fie îndeplinite şi actul normativ să fie redactat pentru a putea fi aplicat cât mai curând”, a spus, miercuri, la ZF Live, Lucia Mora­riu, preşe­din­tele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
 
În prezent, serviciile de cazare şi mic dejun sunt taxate cu TVA de 9%, în timp ce restul ser­vi­ciilor de masă, agrement sau activităţile adiţionale din zona de ospitalitate au o cotă de 24%, mult peste nivelul din alte ţări cu care România este în con­curenţă. Potrivit studiului de impact realizat de Minis­terul de Finanţe, impactul bugetar al reducerii va fi de 100 milioane lei, dar repre­zentanţii sectorului de turism spun că suma va fi acoperită din dis­pa­riţia evaziunii şi creşterea numărului de turişti în des­tinaţiile locale.
 
„Degeaba vorbim de 24% TVA dacă 90% din industrie nu-l plăteşte. Aşa a fost până acum. În alimentaţie publică evaziunea e regula, nu plata TVA de 24%. Câte bonuri fiscale primim în restaurante?”, a întrebat Morariu.
 
Ea a precizat că aplicarea acestei măsuri doar la pachetele de servicii nu va duce la discriminare între agenţii economici şi nici nu va duce la preţuri diferite pentru acelaşi produs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO