Eveniment

Ludovic Orban, despre abrogarea recursului compensatoriu: Dacă se tergiversează adoptarea, vom emite OUG

Ludovic Orban, despre abrogarea recursului compensatoriu:...

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

02.12.2019, 16:56 68

Ludovic Orban a declarat că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă, în cazul în care Parlamentul va tergiversa adoptarea proiectului de lege privind abrogarea recursului compensatoriu sau dacă vor fi atacate la Curtea Constituţională.

„Putem modifica mai multe acte normative, poate fi unul sau două. Evident trebuie să discutăm şi cu partenerii noştri legat de acest subiect şi în funcţie de discuţiile cu partenerii noştri vom stabili cât mai exact datele. Voi avea discuţii la şedinţa de Guvern care va avea loc spre sfârşitul săptămânii acesteia vom lua decizia. Este tot proiectul nostru de lege pe care evident că noi îl susţinem. Aşteptăm votul Parlamentului. Dacă este aprobat de Camera Deputaţilor, înseamnă că nu mai are rost să ne angajăm răspunderea pe el. În cazul în care nu este adoptat, evident abrogarea recursului compensatoriu va intra pe proiectul de lege pe care ne angajăm răspunderea, pe justiţie”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Întrebat ce măsuri vor fi luate, dacă vor fi atacate actele normative la CCR, premierul a răspuns: „În cazul în care din dorinţa evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziţie, ca şi instrument constituţional şi anume vom emite ordonanţă de urgenţă”.

Chestionat ce se întâmplă cu faptul că PNL a promis, înaintea moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, că nu va adopta ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei, Ludovic Orban a replicat: „Suntem într-o situaţie în care cred că va înţelege toată lumea şi nu vom fi nevoiţi să dăm ordonanţă de urgenţă, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”.

Anterior, premierul Orban spusese că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Şeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Camera Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanţi şi cel privind transportului judeţean de călători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO