Eveniment

Lukoil şi-a reluat activitatea, dar tensiunile rămân

Lukoil şi-a reluat activitatea, dar tensiunile rămân

Autor: Iulian Anghel

13.10.2014, 00:06 348

Compania rusă Lukoil a repornit la sfârşitul săptămânii trecute instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, după o săptămână de staţionare, autorităţile fiind înştiinţate de acest fapt. Nu a fost însă făcută nicio altă precizare în legătură cu viitorul rafinăriei, în vreme ce, din partea ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti au apărut reproşuri abia voalate în legătură cu poziţia unor oficiali români legată de acest scandal în care Lukoil este acuzată de o evaziune fiscală de 230 de milioane de euro.

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat că, în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, repre­zentanţii compa­niei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat acti­vi­tatea de producţie şi co­mercială vineri, 3 octombrie, compania anunţând că mă­sura este urmare a seches­trului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către or-ganele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.

Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la percheziţiile făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de un miliard de lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil Andrei Bogdanov a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil Vladimir Nekrasov declara, miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat săptămâna trecută - într-o declaraţie extreme de dură care a vizat şi companiile străine ce raportează pierderi în România sau un profit foarte mic - drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă vineri (vinerea trecută) Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

În replică, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a comentat: „În ultima perioadă, în legătură cu situaţia în jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil şi a activităţii în România a companiei petroliere Lukoil în general au apărut destule declaraţii publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, al căror limbaj este departe de cel acceptat în cadrul comunicării internaţionale. Nu voi comenta aceste declaraţii, care pot transmite semnale greşite atât mediului de afaceri, cât şi altor structuri, pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară“.

El remarcă faptul că, „între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile, rafinăria de la Ploieşti a început să-şi reia producţia“.

Dacă privim datele raportate Ministerului Finanţelor, afacerile Lukoil în România merg foarte prost, în condiţiile în care principalele două firme din businessul local al grupului rus,Lukoil România SRL şi Petrotel-Lukoil SA, au cumulat împreună pierderi de peste 3 miliarde de lei (720 milioane de euro) între 2008 şi 2013, în timp ce cifra de afaceri a celor două firme cumulată de-a lungul perioadei depăşeşte nivelul de 12 miliarde de euro.

Tocmai aceste raportări au fost puse sub semnul întrebării de preşedintele Traian Băsescu care a spus că, dacă România cedează în faţa Lukoil, se va trezi că nicio companie străină nu mai raportează profit care să fie impozitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO