• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Eveniment

Lumea este în alertă: Atac terorist în centrul Vienei la o sinagogă. Până acum sunt 7 morţi şi mai multe persoane sunt luat ostatice în 3 locaţii. Locuitorii capitalei Austriei sunt sfătuiţi să nu iasă afară

Lumea este în alertă: Atac terorist în centrul Vienei la o sinagogă. Până acum sunt 7 morţi şi mai multe persoane sunt luat ostatice în 3 locaţii. Locuitorii capitalei Austriei sunt sfătuiţi să nu iasă afară

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

02.11.2020, 22:57 3510

UPDATE ORA 11:56

Emanuel Macron a transmis un mesaj de solidaritate în limba germană prin intermediul canalului său de Twitter, în urma atacurilor petrecute în VIena.

”Noi, francezii, împărtăşim şocul şi tristeţea austriecilor după un atac la Viena. După Franţa, ţara  prietenă  este atacată. Aceasta este Europa noastră. Duşmanii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda la nimic.”

UPDATE ORA 11:48

Poliţia din Viena a confirmat printr-un comunicat pe Twitter faptul că s-au tras mai multe focuri de armă din şase locaţii diferite, începând cu ora 20:00. Mai mulţi suspecţi înarmaţi se află în spatele atacurilor. O persoană a decedat, un poliţist a fost grav rănit iar unul dintre suspecţi a fost ucis de către poliţişti în urma schimbului de focuri.

Autorităţile au anunţat 15 răniţi din care 7 sunt în stare foarte gravă, conform posturilor de televiziune locală. Maşinile de poliţie patrulează mai ales în sectorul 11 al capitalei Austriei.

UPDATE S-au tras focuri de armă şi în incinta hotelului Hilton. De asemenea, au mai fost luaţi ostatici şi din alte două locaţii din centrul oraşului.

UPDATE Şeful comunităţii evreieşti din Austria, Oskar Deutsch, a declarat pe Twitter că e posibil ca nu sinagoga să fi fost ţinta atacurilor, ci ofiţerii de poliţie care supravegheau clădirea.

UPDATE Mai multe persoane au fost luate ostatice la restaurantul Akakiko. 

UPDATE Autorităţile au raportat 7 morţi până acum.

UPDATE Unul dintre presupuşii autori ai atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, iar altul este căutat activ.
Membri ai poliţiei austriece au fost grav răniţi, a declarat Ministrul de Interne. 

UPDATE Au apărut primele imagini cu atacatorul 

UPDATE Teroriştii au atacat cel puţin 4 locaţii din centrul Vienei: sinagoga, 2 restaurante şi Centrul Comunitar Evreiesc.
Unul dintre terorişti s-ar fi aruncat în aer cu o centură de explozibil. Mai mulţi complici sunt în continuare liberi. 

Mai multe focuri de armă au fost trase în centrul Vienei, aproape de sinagoga din Seitenstettengasse, conform autorităţilor locale. Poliţia din Viena a lansat o operaţiune de forţă majoră. Toţi locuitorii Vienei au fost sfătuiţi să nu părăsească domiciliul.

Au fost trase focuri şi în vitrina unui restaurant recunoscut din centrul Vienei, Bettelalm. Clienţii s-au adăpostit în beciul localului. 

Până acum autorităţile au raportat un mort şi mai mulţi răniţi.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325