Eveniment

Lumea vrea să afle care sunt planurile noului preşedinte al SUA. Trump promite un plan economic de 1.000 mld. $ cu noi stimulente, cheltuieli şi reduceri de taxe

Lumea vrea să afle care sunt planurile noului...

Autor: Catalina Apostoiu

14.11.2016, 00:07 1246

America se pregăteşte să se împrumute şi mai mult pentru a susţine noile planuri, ceea ce provoacă frisoane.

Echipa economică a lui Donald Trump s-a angajat să ducă la îndeplinire promisiunile făcute în timpul campaniei electorale de lansare a unor stimulente de 1.000 mi­liarde de dolari şi reducere a taxelor cor­porative cu până la 20% în condiţiile în care preşedintele ales a declarat că va începe în scurt timp să-şi desemneze membrii administraţiei, scrie Financial Times.

Perspectiva ca Trump să-şi menţină pro­misiunile din campanie a ţinut în priză pieţele financiare din întreaga lume săptămâna trecută, investitorii fiind obligaţi să se ajusteze rapid la un plan economic viitor care ar putea stimula industriile tradiţionale şi reduce reglementările din sectorul de business.

Acţiunile financiare au înregistrat o revenire în speranţa unei mişcări viitoare de diminuare a reglementărilor în sector, în timp ce acţiunile tehnologice au suferit vânzări masive pe fondul temerilor că un posibil război comercial le-ar putea afecta lanţurile de aprovizionare din Asia, iar titlurile de trezorerie americane au plonjat în contextul unor aşteptate creşteri ale datoriei guverna­mentale şi inflaţiei.

Raliul post-alegeri al acţiunilor s-a temperat la sfârşitul săptămânii, indicele S&P 500 pier­zând 0,2% la mijlocul şedinţei de tran­zacţionare de vineri, în timp ce indicele Eurofirst 300 a scăzut cu 0,6%. Anthony Scaramucci, membru al consiliului consultativ pe probleme econo­mice al lui Trump, a declarat pentru FT că pre­şedintele ales va finanţa noul plan de cheltuieli cu „împrumuturi la dobânzi extrem de scăzute şi parteneriate public-private“ şi că va reduce deficitele prin stimularea creşterii economice.

„Economiile din întreaga lume luptă cu deflaţia în mare parte din cauza unei mişcări postcriză către austeritate fiscală. Putem reduce diferenţa de avuţie din America prin înlocuirea dobânzilor aflate la nivel de urgenţă cu stimulente fiscale“, a declarat Scaramucci.

Vehicularea unui plan de cheltuieli bazat pe datorie nouă a pus pe jar piaţa obligaţiunilor, yieldurile titlurilor americane de trezorerie atingând cel mai ridicat nivel din 10 luni în condiţiile în care investitorii se pregătesc pentru perspectiva creşterii inflaţiei. „Este o schimbare uriaşă“, a declarat Henry Kaufman, fost economist-şef al Salomon Brothers.

Trump a anunţat că va începe să anunţe nu­mele celor pe care şi-i doreşte în cadrul admi­nistraţiei sale, mulţi din Washington urmă­rind cu nerăbdare cine va deveni şef de cabinet, cea mai importantă poziţie de la Casa Albă după cea de preşedinte: cineva din cercul intern de campanie, ca Stephen Bannon, fostul şef al site-ului de ştiri Breitbart de dreapta, sau un republican mai tradiţional, ca Reince Priebus, care are relaţii bune cu liderii Congresului american.

  • Victoria lui Trump îl readuce pe Buffett pe locul doi în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii
  • Planurile lui Trump pentru infrastructură s-ar putea lovi de un deficit de forţă de muncă
  • Promisiunile lui Trump alimentează volatilitatea de pe piaţa metalelor
  • Boom-ul construcţiilor anunţat de Trump determină oraşele şi statele din SUA să se împrumute masiv
  • Alegerea lui Trump, mană cerească pentru producătorii de arme

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO