Eveniment

Lună neagră pentru industrie în decembrie

Lună neagră pentru industrie în decembrie

Autor: Adrian Cojocar

07.02.2013, 17:33 740

Companiile din industrie au primit o lovitură puternică în decembrie, afacerile acestora coborând brusc cu 17,5% faţă de luna precedentă, potrivit datelor INS.

Scăderea vine după o creştere de 3,6% la nivelul precedentelor 11 luni din 2012.

Nivelul activităţii industriale din luna decembrie s-a redus astfel la un minim de aproape un an şi a fost similar cu cel din luna februarie a anului trecut, când zăpada abundentă a paralizat economia, iar mai multe fabrici au rămas închise timp de mai multe săptămâni din cauza haosului creat de vremea nefavorabilă. În decembrie companiile industriale nu au fost dezavantajate de vreme, scăderea fiind cel mai probabil efectul recesiunii de pe plan european.

Nivelul comenzilor noi din industrie s-a prăbuşit în decembrie cu 14,2%, tot până la un minim din luna februarie a anului trecut. În precedentele 11 luni comenzile industriale urcaseră cu 1,2%.

Industria este unul dintre principalele sectoare care au susţinut creşterea economică a României în ultimii ani astfel că evoluţia din decembrie a acestui sector atrage semne de întrebare cu privire la perspectivele economice din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO