Eveniment

Lunea cea mai aglomerată: astăzi vom afla cum stau inflaţia, industria, construcţiile şi comerţul exterior

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

12.10.2015, 00:06 296

Statistici noi privind evoluţia exporturilor, industriei şi a lucrărilor de construcţii în luna august, dar şi cifra pri­vind inflaţia din septembrie, vor fi anun­ţate astăzi de Institutul de Statistică.

n Economia a pierdut din avânt în al doilea trimestru, spre surprinderea analiştilor, şi rămâne de văzut dacă va reuşi să recupereze în al treilea trimestru o parte din terenul pierdut.

n Industria este una dintre com­po­nen­tele importante ale economiei care a pierdut din turaţie. Producţia industrială a dat semne de oboseală în al doilea trimestru, astfel că pe ansamblul primului semestru creşterea a fost de doar 2,3% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Aportul industriei la creşterea eco­nomică din primul semestru a fost de doar 0,5%, iar ponderea acestui domeniu în PIB a coborât la 22%. În primele şapte luni din an, producţia industrială a crescut cu doar 2,6%, faţă de o creştere de 8,5% cât înregistra în aceeaşi perioadă de anul trecut.

Economia a crescut în trimestrul al doilea cu 3,3%, iar creşterea în primul semestru a ajuns la 3,7%. România a rămas în topul european cu a doua cea mai mare creştere a PIB, cu toate că motoarele economiei au încetinit în al doilea trimestru, spre surprinderea tuturor. Comerţul şi sectorul IT&C au avut cele mai mari contribuţii la creşterea economică, atât în trimestrul al doilea, cât şi pe ansamblul primului semestru, de circa 1%.

n De la exporturi au venit veşti bune în primele şapte luni ale anului. Exporturile au atins în luna iulie un nou maxim istoric de 5 mld. euro, iar dacă ritmul de creştere se menţine, în acest an ar putea fi atins un nou maxim istoric, după ce în 2014 exporturile au urcat până la 52,5 mld. lei. Problema este că ritmul de creştere al importurilor devansează ascensiunea exporturilor, iar deficitul comer­cial tot creştere. Pe primele şapte luni, deficitul comercial a crescut cu 16,6% faţă de perioada si­milară a anului trecut, până la 4 mld. euro, după ce ex­porturile au însu­mat 32 mld. euro, iar im­por­turile au totalizat 36 mld. euro.

n Construcţiile au dat semne de revenire după declinul din ultimii ani. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru cu peste 10% faţă de primele şase luni ale anului anterior, iar la şapte luni avansul a trecut de 11%. Pe de altă parte, construcţiile inginereşti, sau de infrastructură, au avut o creştere modestă.

Creşterea sectorului construcţiilor care poate părea mare trebuie pusă însă în legătură cu căderile foarte puternice din ultimii ani.

n Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna august la -1,9%, faţă de -1,7% în luna precedentă, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%, şi a marcat astfel a treia lună consecutivă în care România a experimentat inflaţie nega­tivă. În luna iunie, inflaţia a intrat în teritoriul negativ pentru prima oară în istoria postdecembristă a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO