Eveniment

Lungul drum al României către civilizaţie. Consiliul Judeţean Timiş a luat fonduri de 135 mil. euro de la UE pentru apă şi canalizare

Lungul drum al României către civilizaţie. Consiliul...

Autor: Răzvan Botea

19.03.2019, 00:03 379

Judeţul Timiş va accesa fonduri europene de 135 milioane de euro pentru un proiect în valoare de 180 milioane de euro pentru construcţia şi moderni­zarea infrastructurii de cana­lizare şi apă pota­bilă, de  care vor beneficia aproxi­mativ 380.000 de locuitori. În Ro­mânia, ju­mătate dintre români nu au acces la sis­temul de canalizare, în timp ce mai mult de unu din zece români nu are acces la reţeaua de apă, arată datele Insti­tutului Naţional de Statistică (INS).

Regiunea de dezvoltare Vest, din ca­re face parte judeţul Timiş, are un grad de acces al populaţiei la reţeaua de apă de 77%, mai mare decât media naţio­­nală. De asemenea, şi ponderea per­­soanelor conectate la reţeaua de cana­­lizare din regiunea Vest este de 57%. Prin acest proiect s-ar construi şi moderniza circa 480 de kilometri de reţea de apă potabilă şi aproximativ

410 kilometri de canalizare. De asemenea, ar urma să fie modernizate şi construite 32 de facilităţi de captare a apei care vor deservi 81 de localităţi din judeţul Timiş.

„Concret, se vor realiza 22 de staţii de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 staţii de epurare, 412 km de reţele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului şi un sistem SCADA regional. Lucrările se vor desfăşura în perioada 2019 - 2023”, se arată într-un comunicat al companiei judeţene Aquatim.

Populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă în 2017 a fost de 13,2 mil. locuitori în România, reprezentând 67,5% din totalul populaţiei. În mediul urban aproape 97% dintre locuitori au acces la reţeaua de apă, însă în mediul rural situaţia este mult mai gravă, cu doar 33,5% dintre locuitori beneficiind de apă curentă.

La capitolul canalizare, doar jumătate dintre români beneficiază de reţeaua publică. Doar 8 din 100 de persoane din mediul rural au acces la reţeaua de canalizare, în timp ce în mediul urban ponderea celor cu acces la canalizare este de 87,7%.

Aquatim, operatorul regional al serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare, va participa cu fonduri proprii în valoare de 20,5 mil. euro la proiectul de 180 mil. euro. Finanţarea europeană va fi de 135,6 mil. euro, restul banilor venind de la bugetul de stat sau local.

Aquatim, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, a realizat în 2017 venituri în valoare de aproape 140 mil. lei, arată utimele date publice. Pentru 2018 compania a estimat venituri din exploatare de 162 mil. lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli publicat pe site-ul Aquatim.

razvan.botea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO